Проф. Стив Ханке, известен като баща на валутния ни борд оцени като много лоши идеите на новоизбрания президент Барак Обама за справяне с финансовите и икономическите проблеми.

Професорът по приложна икономика, цитиран от БНР коментира, че намерението за увеличаването на преразпределението на приходите от бюджета на САЩ, както и засилването на контрола на държавата във всички нива на икономиката, не означават нищо добро.

Мисля, че в момента американският капиталов пазар е достигнал дъното и очаквам в краткосрочен план ситуацията там да се подобри, но не очаквам никакви магически промени след избирането на Обама, сподели Ханке.

Според думите му, старият президент Буш е създал много проблеми, а новоизбраният излага много лоши идеи как да се поправят проблемите в икономиката - най-вече що се отнася до намерението да се разшири преразпределението на приходите и намесата на правителството в икономиката.

Ханке определя искането на Обама и да се преразгледат споразуменията за свободна търговия е много опасано - „като да отвориш кутията на Пандора", особено що се отнася до споразумението с Канада и Мексико.

Според Ханке капиталовите пазари ще се възстановяват в краткосрочен план, но икономиката, която е нещо различно от борсите ще остане в рецесия до края на 2009г. или началото на 2010г.

Икономистът коментира, че именно обвързването на лева с долара, а след това с еврото е изиграло най-голяма роля страната ни да не бъде отнесена от първата вълна на световната финансова криза.

Стив Ханке допълни още, че онова което ще гарантира икономическата ни стабилност, не е бюджетния излишък или фискалния резерв, а ограничаването на публичните разходи.

Според него правителството не трябва да увеличава харчовете догодина.