Бившият торов завод „Химко” – Враца вече е продаден за малко над 11 милиона и 700 хиляди лева. Купувач е акционерното дружество „Метахим импекс”.

Това е единственото дружество, което на последния търг е заявило желание да купи активите на неработещия от години торов завод, съобщава БНР. В тях влизат голямо количество метално оборудване и 700 декара земя. 

Дружеството е учредено в края на миналия месец, като в него акционери са Георги Пиримов и Иван Жиров.

Името на Георги Пиримов се свързва с фалиралата през 90-те години Частна земеделска инвестиционна банка. Иван Жиров е собственик на няколко фирми, като една от тях има лиценз за преработка на метални отпадъци.

Химическият комбинат беше обявен в несъстоятелност преди десет години заради дългове за над 100 милиона лева, основно към "Булгаргаз", НЕК и Националната агенция по приходите. Сред кредиторите са и бивши работници на завода. Експерти смятат, че производството му не може да бъде възстановено, тъй като оборудването е старо и съоръженията не отговарят на съвременните екологични изисквания. 

 Опитите за продажба на "Химко" започнаха преди две години при първоначална цена 28 милиона и 600 хиляди лева.  В началото на годината заводът бе придобит от  "НСН Инвестмънт" ООД, собственост на депутата Делян Пеевски, но преди три месеца в изявление до медиите той се отказа от завода.