Не се очаква поскъпване на пшеницата и на хляба.
Това каза в Садово министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, съобщават от пресцентъра на земеделското министерство.

Реколтата от пшеница ще бъде около 3,8-3,9 млн. тона, съобщи още аграрният министър. Той уточни, че няма притеснения за българския пазар, тъй като са необходими 1,5 млн. тона за хлебния баланс.

По думите му ще има количества и за износ.

Найденов съобщи и че производителите на зеленчуци и плодове ще получат 3 млн. лева допълнителни субсидии.
Схемата е държавна помощ за компенсиране на високите цени на горивата. В най-скоро време помощта ще бъде подготвена и производителите ще могат да започнат да дават заявления, каза министърът. От 18 юни заявления за подпомагане ще могат да подават и овцевъдите за компенсиране на високите цени на горивата. За тях са предвидени 5 млн. лева, посочи той.

В Садово министър Найденов участва в тържественото честване на 130 години земеделска наука.

България винаги е била аграрна държава и ще си остане такава, заяви министърът на земеделието и храните. Той допълни, че е горд от това, че се намира в сърцето на аграрна България, където е Институтът по растителни и генетични ресурси „Константин Малков".

„Страната ни има дадености, но те ще се развиват, благодарение на институти като този, бъдещето е в тях, а държавата е зад тях и ще ги подпомага", каза още той.