Цената на хляба в последните две седмици беше индексирана с средно с около 10 стотинки - това означава с около 5 стотинки на ден повече за един семеен бюджет за един хляб. Това заяви в сутрешния блок на БНТ Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на сладкарите и хлебарите.

Няма как да се направят прогнози за по-голямо поскъпване на цената на хляба, но поскъпването се дължи заради коронавируса, който затворил много сектори и освободил много голям финансов поток, обясни Кукушева.

За първи път от шест години насам цената на пшеницата е с по-високи показатели, което има добър резултат по отношение на нейното изкупуване. Това вдига съответно цената на брашното, обясни Кукушева.

Тя посочи, че има покачване в редица други сектори в страната, но за хлебопроизводителите основно перо в себестойността на хляба е покачването на цената на човешкия труд.

Сериозен спад в добива на царевица и слънчоглед за година

Сериозен спад в добива на царевица и слънчоглед за година

Според експертите сушата е основният проблем

Хлебопроизводството не е включено в никакви помощи за подпомагане от страна на държавата, изтъкна Кукушева.

Хлебопроизводителите не са затворени с нито една министерска заповед и продължават да работят на първа линия. Рискът, който носят работниците и с полагането на нощен и празничен труд, е релевантен на риска, който носят хората на първа линия, категорична бе тя.

"Хлябът няма субсидии и не се субисидира под никаква форма. Ние направихме индексация на човешкия труд и увеличихме цената на труда с толкова, колкото го направи държавата в държавната администрация - с 30%, но и това няма как да бъде поето от всеки един производител", отбеляза Кукушева.

Тя обясни, че когато светът е изправен пред тежки икономически кризи, няма как да се коментира цената на основен продукт с тренда на покачване на останалите сектори.

Цената на хляба се е вдигнала с около 10 стотинки

Цената на хляба се е вдигнала с около 10 стотинки

Мариана Кукушева: Хлябът, който не се пласира трябва да се предлага в зелените коридори