Хора с увреждания са готови на протест заради програмата на бъдещите управляващи, съобщава БиТиВи.

Бъдещото правителство на ГЕРБ и Обединените патриоти смята да преизчисли всички, отпуснати до 2010 г., със средния осигурителен доход за 2009 година. Така увеличението им е гарантирано. Пропорционално увеличение на останалите пенсии обаче няма да има. Предвидено е преизчислението да стане със спестявания от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии. Засега не е ясно как ще се установява кои пенсии са отпуснати неправомерно и колко спестявания ще генерира това. Според експерти това е "фантасмагория".

Минимална пенсия от 200 лв. до края на годината

Минимална пенсия от 200 лв. до края на годината

Минималната работна заплата пък ще стане 650 лв. в рамките на мандата

Хората с увреждания се готвят за протест заради намерението на бъдещото правителство системата за експертиза на работоспособността да се прехвърли в НОИ. Според тях това е опит за механично орязване на броя на инвалидните пенсии. В "ръцете" на НОИ щял да се даде "и хлябът, и ножът". Малко над половин милион българи получават инвалидни пенсии. Всяка година броят им расте. 1,7 млрд. лв. им е изплатил НОИ за миналата година.

Според експерти системата няма да издържи, ако всички тези хора се преосвидетелстват наново. Ася Гонева от КНСБ нарече идеята свръх фантасмагория. По думите й само хора, които нямат идея как се случват нещата, могат да си помислят, че от икономия от така наречените фалшиви инвалидни пенсии ще съберат някакви пари.

С 21 страници програма за управление до 2021 г. излизат ГЕРБ и патриотите
Обновена

С 21 страници програма за управление до 2021 г. излизат ГЕРБ и патриотите

Изявление, без журналистически въпроси

Веска Събева от Националния съвет за интеграция на хора с увреждания разтълкува прехвърлянето на експертизата като механично съкращаване на хората с увреждания. Тя коментира, че отивайки в НОИ, това означава, че няма да се отпускат инвалидни пенсии и ще се контролират спрямо възможностите на страната.

След обявяването на управленската програма, работодатели и синдикати поискаха спешна среща.