Абонатите искат по-опростена формула за топлинно отчитане, за да е по-разбираема за тях. Това е основният извод от потребителската анкета, проведена от Нелбо ЕАД и Асоциация "Активни потребители."

В допитването, обхванало месеците юли и август, са участвали 835 души, предимно висшисти.

През 2012 година водещият проблем за потребителите отново е, че не могат да разберат сметките си за топлоенергия, като над 60% от запитаните признават за подобни затруднения, заяви по време на пресконференция в БТА Боряна Колева, шеф на Нелбо ЕАД. Именно заради това, по думите й, е необходимо да се работи за опростяване на формулата за изчисление и самите сметки.

Сериозен процент - 70, от анкетираните столичани са "за" месечното отчитане на топлинна енергия да е задължително.

Всеки трети приема монтирането на радиоуредите да е задължително, при положение, че са безплатни за потребителите. Всеки четвърти пък изразява несъгласие, защото по този начин се отнема правото му на избор.

Повече от половината запитаните (52%) смятат, че трябва да се облекчи възможността за отказ от Топлофикация със съгласието на 50% от етажната собственост. 15% обаче са на мнението, че не трябва да има възможност да се отказваш от Топлофикация, ако живееш в топлофицирана сграда.

Според резултатите от анкетата, всеки пети (32%) одобрява работата на топлинния си счетоводител. По изчисленията на Боряна Колева този резултат е по-добър от миналогодишния.

Тя подчерта, че в сравнение с 2011 година, двойно повече хора са категорични, че няма да сменят фирмата за дялово разпределение.

Спад има при гражданите, които искат да я сменят, както и при тези, които биха искали, но не могат да убедят съседите си. Ако все пак решат да направят подобна крачка, 46% биха избрали фирма, която да им предлага месечно отчитане на уредите.

През тази година познаваемостта и репутацията на фирмата за дялово разпределение измества по важност предлагането на радиоуреди при избор на нов топлинен счетоводител. Почти двойно нараства и броят на хората, които ще заложат на ниска цена - всеки четвърти търси евтини уреди, разясни още Колева.

40% от столичани са готови да сложат радиоуреди за дистанционно отчитане, тъй като по този начин инкасаторът няма да влиза в дома им. Освен това ще се спомогне за засичането на кражби на топло. 2 пъти по-малко - 20%, са хората, които няма да прибягнат до подобна смяна, защото им се струва доста скъпо.

Най-важно за хората е фирмата за дялово разпределение да е максимално близо до тях и да им предлага евтини уреди, обобщи още Боряна Колева.