За временна промяна в Закона за устройство на територията настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Те предлагат да се промени чл. 153, ал.5 от Закона. Според текста в момента разрешението за строеж може да се подновява еднократно в срок от 3 месеца след изтичане на сроковете по нормативния акт - ако до 3 години не е започнало изграждане, ако до 5 години не е завършен грубият строеж, включително с покрива, и ако до 10 години сградата не е изцяло готова.

От БХРА обаче настояват с промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение или с поправка в Преходните и Заключителни разпоредби на ЗУТ да се приеме само за срока от 13 март 2020 г. до 13 март 2023 г. инвеститорите да имат право два пъти да презаверяват разрешителното си за строеж при изтичане на въпросните срокове.

Те настояват за промяната заради пандемията, засегнала всички отрасли на икономиката.

"За определен период от време цели сектори със стратегическо значение за страната не функционират или работят с намален капацитет. Неясната здравна и икономическа обстановка лишава от възможност бизнеса да планува инвестициите си дори в най-кратки срокове. За да оцелеят в настоящата задълбочаваща се икономическа криза, представителите на бизнеса са принудени да пренаредят приоритетите си и да оставят на заден план инвестициите в нови проекти", посочва се в позицията на БХРА.

Според сега действащите текстове на ЗУТ представителите на бизнеса, които са упражнили правото си да презаверят издаденото им разрешение за строеж непосредствено преди началото на пандемията или го презаверят сега предвид тримесечния срок, с който разполагат, са изправени пред невъзможност да реализират строежа в условията на настоящата икономическа криза.

От браншовата асоциация поясняват, че поради невъзможността да се намерят инвеститори, банките отказват да кредитират рисков бизнес, особено за работещите в най-засегнатите от кризата отрасли, които се определят от кредитните институции като рискови кредитополучатели, а в същото време липсват и собствени средства, тъй като бизнесите няма откъде да акумулират пари за инвестиции.

Тъй като очакванията са, че възстановяването на бизнеса и икономическата обстановка ще отнеме период от 4-5 години, от БХРА настояват да се въведе гратисен период от 3 години, през които разрешителното за строеж да може да се подновява два пъти вместо само веднъж, за да получи бизнесът възможност да се възстанови и да реализира предвидените инвестиции.