Премиерът Бойко Борисов обсъди действията за присъединяване на държавата ни към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) с генералния секретар на Организацията - Анхел Гурия.

Кандидатурата на България получава подкрепата на Гурия. На срещата беше изтъкнато, че страната ни се придържа към основните принципи на отворената пазарна икономика, демократичния плурализъм. В страната ни има воля за реформи, високо се зачитат и правата на човека.

Ускореният икономически растеж получи висока оценка. На срещата България получи похвала и за ниската безработица, ниският външен дълг и почти нулев бюджетен дефицит.

Гурия приветства и приемането от кабинета на пътна карта, в която са заложени дейности за ускоряване на подготовката за присъединяване към организацията.

Министър-председателят Бойко Борисов акцентира, че в България има консенсус относно желанието ни за членство в организацията. Той посочи, че то се подкрепя както от основните политически сили, така и от работодателските и синдикалните организации. Премиерът изтъкна, че присъединяването на България към ОИСР е един от външнополитическите приоритети на страната.

Снимка 353445

Източник: пресцентър МС