Около 10 хил. участници в страната ще се включат в националната демонстрация, организирана от КНСБ за 16 юни.
Това обяви зам.-председателят на синдикалната организация Валентин Никифоров.

Причината е новият закон за събранията, митингите и манифестациите и отмененото от 1 юли увеличение на работните заплати.

По думите на Никифоров в демонстрацията ще се включат учени, лекари, социални работници, миньори, енергитици, млекопроизводители, зърнопроизводители, пенсионери и др.

От синдиката настояват днес, сряда, в 12 часа представители на протестиращите да бъдат приети от премиера Сергей Станишев. Никифоров обяви, че ако това правителство или следващото не предприеме нещо за българската икономика и не се спрат съкращенията на работни места, ще се организира национална предупредителна стачка.

Определено смятаме, че това правителство е с единия крак навън, обясни Валентин Никифоров. Заради протеста почти целият център на София, за около 2-3 часа, ще бъде блокиран.

На въпроса на news.bg смята ли, че софиянци няма да се зарадват на протеста особено Никифоров заяви: „Смятам, че столичани искат да защитят правата си".

От КНСБ призоваха мафиотските структури и обръчите от фирми на партиите да се включат в техните протести.
Някои от мафиотските структури в страната обещали да се включат, от синдиката обаче не обясниха кои, но обещаха на журналистите да ги познаят.

Над 20 автобуса с учители от провинцията идват за демонстрацията, обясни от своя страна лидерът на синдиката на българските учители Янка Такева.
Искаме увеличението на работните заплати от 1 юли, както беше обещано от правителството, допълни тя.

Синдикатите настояват от август да се започнат преговори за бюджет 2010, особено в сектор образование.

Янка Такева обясни, че решението на правителството за замразяване на 10% увеличени на бюджетните заплати нарушава споразумението от времето на учителската стачка.

Синдикатите смятат да атакуват правителственото решение в съда, когато то бъде обнародвано.

80 училища ще бъдат закрити по решение на общинските съвети в страната, съобщи още председателят на Синдиката на българските учители.

Около 1500 учители ще загубят работата си. Очаква се и закриване на цели паралелки в други училища.

Изчерпано е вече всякакво закриване на училища и на детски градини в малките населени места и молбата ми е към общинските сесии да не пристъпват сляпо само защото трябва да пестят пари", каза Такева.