Проект на постановление за изменение и допълнение на Методиката за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на МРРБ и в Портала за обществени консултации.

Той предвижда размерът на индексацията на договор за обществена поръчка и рамково споразумение за строителство да се определя за всяко календарно тримесечие по формула. Ще се прилага индексът за тримесечието, в което фактически са извършени дейностите по съответния договор, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

От регионалното министерство обясняват, че методиката отразява прогресиращото нарастване на цените в целия производствен сектор от началото на 2021 г. Според ведомството промяна в нея е необходима, защото в сключените договори за обществени поръчки в строителния сектор се съдържат различни клаузи, уреждащи приемането на извършената работа. От МРРБ допълват, че правната възможност извършената работа да бъде приемана през различни периоди от време води до изкривяване на обезщетителния характер на индексацията, както и в определени случаи до съмнения за неоснователно облагодетелстване. По тази причина проектът предвижда промяна по отношение на критерия и регламентира да се прилага индексът за тримесечието, в което извършени дейностите.

"Целта на методиката е да изчистят спорните моменти и да се намали изкривяването на индексираните цени, за да се минимизират възможностите за евентуални злоупотреби. С предложените промени ще се гарантира равнопоставеност на участниците в строителния процес", посочват от регионалното министерство.

Промените предвиждат в 30-дневен срок от изтичане на съответното календарно тримесечие страните по договор за обществена поръчка или рамково споразумение да съставят междинен тримесечен отчет за нуждите на индексацията, в който ще се посочват видът, количеството и стойността на извършените през тримесечието строително-монтажни работи.

Предлага се на изменение да подлежат цените за строително-монтажни работи по договори за обществени поръчки и рамкови споразумения за строителство, извършени след 30 юни 2021 г. Предвижда се методиката да не се прилага по отношение на строително-монтажни работи и доставки, извършени след като изпълнителят на договора или рамковото споразумение е допуснал забавяне по причини, за които той е отговорен.

Коментари и становища по проекта се приемат в срок от 30 дни от публикуването му на имейл адрес e-mrrb@mrrb.government.bg.