До края на годината очакваме развитие по важните за страната енергийни проекти. Това гарантира енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на БНТ. Според нея, ако те бъдат изпълнени, ще станем незаобиколим фактор на Европа.

Беше проведена обществена поръчка по довършване на интерконектора с Румъния, тази седмица може би ще се сключи договор, а до края на 2016 година може проектът вече да е завършен, похвали се министърът. Тя уточни, че окончателното инвестиционно решение за интерконектора с Гърция още не е подписано заради политическите проблеми там, но се очаква до средата на септември и това да стане реалност.

Според Петкова удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй" остава приоритет на правителството. 270 милиона евро са нужни за модернизацията им и около 140 милиона за повишаване на мощността им, стана ясно от думите й. Петкова гарантира обаче, че нужното за това се осъществява, включително осигуряването на финансите.

Индустрията да е спокойна, че ще получи облекченията, които й се полагат след транспонирането на европейски директиви, увери министърът по отношение на бизнеса. Тя определи като балансирано решението на КЕВР за ръст в добавката „задължения за обществото", като изтъкна, че то ще постави на друга основа развитието на енергийния сектор у нас.

Припомняме обаче, че именно това увеличение изкара на протест синдикати и работодатели.

Високо ценя загрижеността на индустрията и синдикатите за развитието на сектор Енергетика. Ако тя беше демонстрирана преди 10 години, може би днес нямаше да водим подобни разговори, отсече Петкова по темата. По думите й, 2,3 милиарда от задълженията на НЕК са по онези големи проекти, които са от преди 10 години - като „Цанков камък". Всяка година плащаме 44 милиона лихви по обслужване на стар кредит за „Цанков камък", падежът му е 2019 г., обяви министърът.

Цялата политика на правителството е насочена към спиране на течовете на пари в системата. Ще продължим да търсим резерви в нея. Само до края на тази година има административна редукция в енергийните предприятия на стойност 20 милиона лева, амбицирана е Петкова. За нея е  нужно време да се решат тези проблеми, трупани с десетилетия.