Правителството одобри проекта на Споразумение за дейността на инициативата JASPERS и планът за действие през 2006 г, съобщиха от пресцентъра на МС.

Инициативата JASPERS безвъзмездно ще подпомага техническата подготовка на големи инфраструктурни обекти, за които страната ни очаква финансиране от Структурните и Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Целта на проекта е повишаване качеството на изготвяната проектна документация, ускоряване изпълнението на проектите и усвояване на средствата от ЕС.

Планът за действие за 2006 г., одобрен от Европейската инвестиционна банка, предвижда осигуряването на техническа помощ по 6 проекта основни проекта.

Първият е строителството на автомагистрала "Струма", вторият - изграждането на четирилентов път Русе-Велико Търново, а третият - подобряване на навигацията по р. Дунав - от остров Батин до остров Белене.

Инициативата предвижда техническа помощ за националния център за третиране на опасни отпадъци, закриването и рехабилитация на старото депо за твърди отпадъци в гр. Русе, както и управлението на отпадъците в гр. София.

Правителството определи министърът на финансите за Национален координатор на JASPERS.