За първата половина от 2023, контролните органи на Главна инспекция по труда (ГИТ) са установени общо 116 914 бр. нарушения. Извършени са 23 716 броя проверки в 21 088 бр. предприятия с общо 869 797 работещи. Това съобщиха от ГИТ.

57 175 е броя на нарушенията, свързани с разпоредбите, регламентиращи осъществяване на трудовите правоотношения. 59 236 са тези, свързани с осигуряването на здраве и безопасност при работа.

Установените случаи за шестте месеца на 2023 г. са 1775 бр. при 1291 бр. за същия период година по-рано. Според институцията, разкриваемостта на работата без трудов договор се е увеличила с 37%.

Спрени са 283 бр. обекти, площадки, машини и съоръжения с цел да се гарантира в най-пълна степен животът и здравето на работещите.

Съставени са 4959 бр. актове за установяване на административно нарушение.

Сумата на влезлите в сила наказателни постановления и одобрени споразумения е в размер над 7.4 млн. лв., а тази на установените забавени възнаграждения е 4.8 млн. лв. След намесата на Инспекцията по труда са изплатени 2.1 млн. лв.

Главния приоритет на ГИТ е превенцията на недекларирания труд и подобряването на условията при високорисковите отрасли и дейности, като строителство, селско стопанство, хотелиерство, ресторантьорство и търговия.

При работа без трудов договор санкцията не може да бъде по-ниска от 1500 лв., а работодателите губят право да участват в обществени поръчки в рамките на 3 години.

Миналия месец 60 новоназначени инспектори по труда бяха обучени в първото по рода си обучение на служители от национална администрация. Финансирането и логистиката се поема изцяло от Европейския орган по труда (ЕОТ).

Инспекцията по труда, напомня, че от началото на годината има специален софтуер, който помага на работниците и служители да проверят каква е вероятността полаганият от тях труд да е недеклариран, както и да получат насоки как да реагират. Той се намира на сайта на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

Близо 50 000 нарушения засече Агенцията по труда за година при проверки за работа на черно

Близо 50 000 нарушения засече Агенцията по труда за година при проверки за работа на черно

Софтуер помага на работниците да проверят дали има опасност трудът им да не е деклариран