Ръстът на българската икономика, инвестициите и потреблението, които са отчетени в последния анализ на банката бяха отбелязани от вицепрезидента на ЕБВР Пиер Хайлброн по време на среща с премиера Бойко Борисов.

Премиерът Борисов изтъкна, че страната ни е предвидим партньор, който залага на фискалната дисциплина. Основните инвестиции са в сектори, които генерират растеж, като образование и инфраструктура.
Политиката на правителството е насочена към подобряване на бизнес средата чрез реформа на административното обслужване, поддържане на ниски данъци и борба с данъчните измами и контрабандата, уточни Борисов.

Перспективите за европейска интеграция на Западните Балкани бяха обсъдени от нашия премиер и вицепрезидента на ЕБВР. По мнението на Борисов, с проекти в областта на инфраструктурата и особено газовата, транспортната и цифровата свързаност Западните Балкани ще се приближат осезаемо към европейските си съседи.

През октомври тази година президентът на ЕБВР Сър Сума Чакрабарти покани премиера Борисов заедно да открият Срещата на върха за инвестиции в Западните Балкани. Тя се организира от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) през февруари 2018 г. в Лондон.

На срещата присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, както и Шарлът Ру, управляващ директор на ЕБВР за Централна и Югоизточна Европа и Лариса Манастърли, директор за България на банката.