Към дирекциите на Бюрото по труда да бъдат организирани отдели, които да посредничат в набирането на работници за ден за полето. Такава идея има КТ “Подкрепа”.

“Работодателите ще разчитат на работна ръка и няма да се чудят в усилния период откъде да вземат хора”, коментира икономическият съветник на КТ “Подкрепа” Ваня Григорова по време на дискусия за еднодневните трудови договори.
Така и работещите на полето щели да имат сигурност, че ще си получат заплащането и ще имат осигуровки.

От друга страна, с тази промяна щели да бъдат "изхвърлени" от веригата и т.нар. "тартори". Григорова обясни, че за набирането на работници, сега земеделските производители ползвали посредническите услуги на местните “тартори“. “Разбират се с тях колко работна ръка им е нужна и кога, какво ще е възнаграждението, дали ще има закуска и/или кафе сутрин, как тези хора ще стигнат до полето”, поясни икономическият съветник на синдиката. По думите й, същите тези взаимоотношения се ползват по време на избори.

КТ "Подкрепа", сдружение "Солидарна България" и фондация "Фридрих Еберт" организираха кръгла маса на тема "Законодателна прекаризация на труда".
Припомняме, еднодневните трудови договори бяха въведени през юли 2015 г. Според експерти заетите в селското стопанство са между 700 000 и 1,3 млн. души.

Григорова обяви, че до края на миналата година са подписани 72 000 еднодневни трудови договора. По-малко от 13 000 души са били наети на този тип договори, сочат данните на НАП. Това са 1,42% от хората, които си изкарват прехраната в този сектор.

КТ “Подкрепа” е против идеята еднодневният трудов договор да се подписва до 14 дни след извършване на земеделския труд. Според тях така работникът не може да докаже, че е работил на полето, което е важно, за да си получи заплатата и осигуровките.

Григорова подчерта, че не е бил направен анализ на ефектите от еднодневните договори.
Синдикатът е разтревожен и от това, че се обсъжда идея за отпадане на предварително разрешение от Инспекцията по труда за наемане на лица между 16 и 18 години.

“Такова разрешение е необходимо, защото трябва да се направи оценка дали въпросните деца могат да работят, дали са в достатъчно добро здравословно състояние”, коментира икономическият съветник на КТ “Подкрепа”. Тя направи съпоставка с бригадите, за които обаче коментира, че се съобразявали с определени регулации. При бригадите едно дете с пневмония няма да работи под дъжда, изтъкна тя.

“Еднодневни трудови договори бяха въведени, не за да се махат права на хората, а с цел хората, които участват в събирането на реколтата, да се научат да се подписват на някакво листче и да знаят, че няма да им бъдат отнети социалните права”, заяви на свой ред Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По думите му нямало работодател, който да е казвал, че тези договори трябва да се отнасят до нещо различно, освен плодове, зеленчуци, рози...
Дечев контрира обаче Григорова, като бе категоричен, че навремето бригадите не са се съобразявали с никакви регулации.