ИТ индустрията е притегателна сила за българите в чужбина. Над половината от тях искат да се завърнат като софтуерни специалисти в страната ни. Това показват данни от проучване на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Данните бяха представени на пресконференция в БТА.

Според Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ, за много от нашите сънародници все още не са ясни перспективите за кариерно развитие в България.

"Решихме да проведем анкета и да видим имат ли желание българите да се върнат, каква е мотивацията им", разказа той.

Димитров е на мнение, че ИТ индустрията на България е бъдещето на страната ни, защото липсват ресурси, липсва петрол, а тази индустрия има висока добавена стойност.

По думите на Бистра Папазова ръководител на инициативата "ЗАвръщането" , резултатите са били изненадващи, тъй като не показват черната картина, която сме свикнали да виждаме.

От анкетираните 70% са със висше образование, а най-много от участниците живеят на територията на Великобритания, Германия и САЩ.

57% биха работили в ИТ индустрията в България. Това би привлякло повече хора, отколкото да се върнат в страната ни, работейки в друг сектор. Много от тях обаче нямат необходимата квалификация. Според БАСКОМ всеки пети от сектора не е ИТ специалист.

Кампанията ще бъде насочена към българи зад граница, ангажирани в софтуерната индустрия и ще стартира в началото на 2019 година.

Мотиви за връщане на сънародниците ни са стандартът на живот, възможности за професионално развитие и семейство и приятели.

Близо 20% ръст в приходите на софтуерната индустрия отчитат изследвания на Барометъра. Оперативните приходи са на стойност 2,54 млрд. лева, което е двойно увеличение спрямо 2012 година.

"По наша оценка общо работните места в ИТ сектора са между 30 000 и 35 000", допълни Георги Захариев.

Той посочи, че има начин да се привлекат хората, които са заминали преди време.

Планира се 25-50% ръст през следващата година, но поради липса на подготвени кадри прогнозата за цялата индустрия може да е само за ръст от 10%, коментира Захариев.

Средната нетна заплата в сектора възлиза на 2700 лева, с други думи около 3,5 пъти повече от средното за страната. Стандартът на ИТ индустрията в Германия или Великобритания е достигнат и в България, категорични са от БАСКОМ.

От асоциацията са категорични, че повишаването на максималните осигурителни прагове ще повлияе на резултатите в изследването.

За 2017 година софтуерните компании са платили 70,6 млн. евро. С повишението се очакват още 15-16 млн. евро. Дори аутсорсинг компаниите ще бъдат засегнати от тези промени, допълниха експертите.

"Това е данък Успех. Ако си успешен в България, трябва да бъдеш наказан", смята Димитров.

По думите на Папазова 4300 души са отговорили на анкетата, като обхващат представители на всички възрастови групи с изключение на деца и ученици.

Председателят на БАСКОМ е категоричен, че трябва да се отправи послание, че можещите хора могат да успяват в България.