Подписан е договор за изграждане на резервен газопровод между България и Румъния, който ще минава под река Дунав. Газопроводът ще част от плана за междусистемно свързване на газопреносните системи на двете страни.

Договорът е подписан вчера, 30 май 2016 г. от представители на ръководствата на газопреносните оператори. Съгласно румънското законодателство за изпълнител е избрано обединение от “INSPET” АД (лидер) и дружеството “HABAU PPS Pipeline Systems” OOД (асоциирано дружество).

Договорът е продължение на споразумението от началото на месец април 2016 г. между българския газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и С.Н.Т.Г.Н "Трансгаз" АД (Румъния) за изграждане на основния газопровод от подводния преход под река Дунав, след проведена процедура по реда на ЗОП от страна на българското дружество.

Изграждането на резервния газопровод от междусистемната връзка България–Румъния е планирано да приключи до 214 дни (малко над 7 месеца), считано от откриването на строителната площадка на българска и румънска територия до подписване на Констативен акт обр.15 за строежа на територията на България и протокол за приемане на територията на Румъния. Дължината на прехода е 2.1 км., а максималният капацитет на интерконектора е 1.5 млрд. куб. м. годишно.

Активната работа за изграждане на интерконектори със съседните държави, за разширяване и модернизация на газопреносната мрежа и разработването на местния добив на природен газ ще осигурят енергийна сигурност на доставките в страната.