До края на годината на животновъдите в страната ще бъдат изплатени 211 млн. лв. за глава добитък и националните доплащания на хектар, като средствата са осигурени в държавния бюджет.

Това заяви в Бяла черква заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, който се срещна със земеделски производители, фермери и арендатори от област Велико Търново.

Срещата е организирана по инициатива на великотърновските депутати от ГЕРБ и общинската организация на партията в Павликени, съобщи БНР.

По думите на Цветанов земеделското министерство провежда интензивни преговори с ЕК, за да могат в схемите за подпомагане с европейски средства да бъдат включени биволовъството, отглеждането на трайни насаждения - десертно грозде и други култури, които до този момент не са били включени в програмите за развитие на селското стопанство в България.

В законодателната програма на министерството се работи върху подготовката на четири закона за подпомагане на земеделските производители. Приключва работата по законопроекта за браншовите организации в земеделието, който трябва да бъде внесен в парламента до края на годината, каза Димитров.

Според него този закон е необходим, за да стане ясно пред институциите, а и на производителите, дали това са хората, които представляват браншовите организации или обслужват интересите на тесен кръг заинтересовани.