Седмица по-рано започва изплащането на така наречената "украинска помощ" на земеделските производители. Това заяви служебният министър на земеделието, храните и горите Георги Тахов преди заседанието на Министерски съвет.

Тахов обясни, че още от утре започва изплащане на близо 300 млн. лв. (297 млн. лв.), което стартира седмица по-рано по две направления - в сферата на животновъдство и растениевъдство и зърнопроизводството. Едните ще получат 129 млн. лв., а другите 166 млн. лв.

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства на земеделски стопани от първичното селскостопанско производство за компенсиране на част от повишените разходи за производството. На финансиране подлежат животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелни семейства, производители на плодове и зеленчуци, винени лозя, маслодайна роза, тютюн, пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица.

Припомняме, че осигуряването на т.нар. "украинска помощ" стана възможно след преструктуриране на средства на Държавен фонд "Земеделие" и осигурени допълнителни средства от националния бюджет. В резултат на поетия от служебното правителство ангажимент до 15 май помощта трябва да бъде изплатена. УС на ДФЗ утвърди и изменение в указанията за прилагане на схемите за държавни помощи за 2024 г.

ДФЗ утвърди 295 млн. лв. помощ за земеделците, засегнати от войната в Украйна

ДФЗ утвърди 295 млн. лв. помощ за земеделците, засегнати от войната в Украйна

Средствата са по две схеми за държавна помощ