Служебното правителство осигурява 295 млн. лева, необходими за изплащане на т. нар. "украинска помощ" за земеделците, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

С решение от днешното заседание на кабинета "Главчев" се утвърждават необходимите на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) 235 млн. лв. за разплащане подпомагането съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна. Над 200 млн. лв. от средствата се осигуряват с преструктуриране на сметките на ДФЗ. 60 млн. лв. от тях се обезпечават по § 43 "Субсидии и други текущи трансфери за нефинансови предприятия" по бюджета ДФЗ за 2024 г., а 155 млн. лв. са от трансфера към централния бюджет за Сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд "Земеделие" за 2024 г. и тяхното прехвърляне.

80 млн. лв. са осигурени от централния бюджет.

Помощта се отпуска в подкрепа на земеделските стопани от първичното селскостопанско производство - животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, както и производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, винени лозя и тютюн. Подпомагат се и производителите на зърнени и маслодайни култури. За целта служебното правителството утвърди и актуализирани годишни разчети на Сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд "Земеделие" за 2024 г.

Припомняме, че на 24 април новият служебен министър на земеделието Георги Тахов положи клетва пред Народното събрание. През същия ден той и премиерът Димитър Главчев се разбраха със земеделците за изплащане на "украинската помощ" до 15 май. Предшественикът на Тахов - Кирил Вътев, който заемаше поста и в правителството на Николай Денков, беше изненадващо освободен само в рамките на седмица, след като Димитър Главчев стана премиер. Като мотив за това беше посочено именно недоволство сред земеделските производители и по-точно напрежението в сектора, което не било овладяно от Вътев. 

Земеделци питат има ли риск за изплащането на украинската помощ

Земеделци питат има ли риск за изплащането на украинската помощ

От Българската аграрна камара не искат да ги използват за политически цели