От Българската аграрна камара питат има ли риск за изплащането на т.н. "украинска помощ" за земеделските стопани в договорените размери и срокове.

Организацията задава въпроса в писмо до президента Румен Радев, служебния премиер, земеделския министър Кирил Вътев и изпълнителния директор на Държавен фонд земеделие "Земеделие" (ДФЗ) Георги Тахов. Повод за писмото е твърдението на Главчев за липса на нужната финансова обезпеченост за подпомагането на селскостопанските производители. Припомняме, че това бе един от аргументите, с които той поиска Радев да смени Вътев с Тахов начело на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

От аграрната камара са категорични, че няма да допуснат страховете на земеделските производители да бъдат използвани за политически цели. "Независимо от политическите решения за ръководството на МЗХ и на ръководството на ДФЗ, които се вземат в настоящата и в бъдеща политическа ситуация, ние единствено очакваме и настояваме да се работи по важните за сектора политики и да се постигат резултати по тях", се посочва в писмото.

Димитър Главчев: На ход е президентът Радев

Димитър Главчев: На ход е президентът Радев

Служебният премиер го призовава да си изпълни задълженията по Конституция

От Българската аграрна камара заявяват, ще бъдат последователни и твърди в усилията си за реформиране на политиките в земеделието, предвидени включително в споразумението на селскостопанските производители с властта от 12 февруари 2024 г. От камарата визират промени относно поземлените отношения, работната ръка, хидромелиорациите и поливното земеделие, кооперативите, веригата на доставки на земеделски продукти и храни, облекчаване на данъчното облагане на земеделските производители, и реализирането им чрез законодателни и финансови решения на национално и европейско ниво.