Служебният премиер Димитър Главчев предлага на президента Румен Радев да освободи Кирил Вътев от поста министър на земеделието и храните, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Главчев мотивира предложението си до държавния глава с продължаващото напрежение и недоволството в аграрния сектор, което той обяснява с несправяне на Вътев със служебните му задължения. Той изтъква, че след започналите миналата година протести на земеделците не се е стигнало до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост. Като пример служебният премиер посочва т. нар. "украинска помощ" за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което по думите му създава сериозни затруднения в сектора.

За нов земеделски министър Главчев предлага Георги Тахов.

Освен поголовните смени на заместник-министри, които извършва, вчера Главчев поиска Радев да освободи и служебния външен министър Стефан Димитров и да назначи на мястото му Даниел Митов от ГЕРБ, което предизвика редица коментари за вличнието на лидера на партията при определянето на състава на кабинета. 

Според bTV била трудна координацията между министър-председателя и Димитров по време на ескалацията на напрежението между Иран и Израел. Проблем между тях имало и по отношение на стиковането на българската позиция във връзка с директния удар от страна на Техеран в неделя.

Йотова: Този служебен кабинет не издържа изпита

Йотова: Този служебен кабинет не издържа изпита

Вицепрезидентът не смята мотивите за смяната начело на МВнР за сериозни

Припомняме, че през февруари селскостопански производители блокираха пътища на много места в страната. Беше затворен и пътят за граничния пункт "Илинден - Ексохи" край село Садово. В протеста се включиха представители на Националната асоциация на картофопроизводителите, както и зърнопроизводители и животновъди. Земеделците обявиха, че чакат да видят споразумението, а не да слушат само думите на властта.

От Българската аграрна камара разпространиха позиция, в която се разграничиха от продължаващите протести на селскостопански производители. Впоследствие част от земеделския бранш и властта се разбраха и парафираха постигнатото, а Николай Денков обясни, че работна група ще следи ежемесечно какво се изпълнява по споразумението. Други селскостопански производители пък продължиха с недоволството си и настояха за оставката на Вътев.

Недоволството на земеделците срещу Кирил Вътев избухна още през 2023 г. Нещата обаче завършиха благополучно, след като протестиращите и властта подписаха меморандум.

Вътев подписа споразумение с 5 организации за подпомагане на земеделието

Вътев подписа споразумение с 5 организации за подпомагане на земеделието

МЗХ остава в постоянен диалог с организациите