Рано тази сутрин, около 6 часа, Израел свали част от ограниченията, въведени вчера вечерта, в 23 часа, заради нападението от страна на Иран. Израелските военни не дават подробности публично, но израелски издания пишат, че ограниченията за масови събития и събирания остават, отменени са и всички образователни мероприятия и училищни екскурзии.

"Аз призовавам всички страни да проявят максимална сдържаност и да избягват всякакви действия, които могат да доведат до мащабна военна конфронтация на няколко фронта на Близкия изток." Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази своята дълбока тревога от напълно реалната опасност разрушителната ескалация да обхване целия регион. Гутериш повтаря думите си: "Аз неведнъж съм подчертавал - нито регионът, нито светът могат да си позволят още една война.

Иран изпрати десетки дронове към Израел
Обновена

Иран изпрати десетки дронове към Израел

Очаква се до няколко часа да достигнат въздушното пространство на Израел

Какво се случи:

  • Малко след 23 ч. вчера, 13 април, Иран изстреля по Израел десетки дронове.
  • Израел въведе ограничения и издаде заповед всички граждани да се приберат в бомбоубежищата и сигурните стаи на жилищата си.
  • Оказа се, че дроновете са не десетки, а стотици и са изпратени на три вълни. Голанските възвишения и пустинята Негев са основни цели на атаката.
  • Синхронизирано имаше нападения на подкрепяни от Иран бойци от Ливан и Йемен.
  • Ирак и Йордания затвориха въздушните си пространства. Йордания се включи в свалянето на ракетите.
  • По данни на израелската отбрана 99% от въздушните цели са прехванати и свалени преди да достигнат до целите си. Десетки от дроновете и ракетите са били свалени извън пределите на израелската територии.
  • Има нанесени щети, които са леки - върху една израелска военна база. 10-годишно момиче е получило наранявания от шрапнели в в региона Арад, южната част на Израел.
  • Вестник "Ню Йорк Таймс" цитира двама израелски служители, според които Иран е изстрелял общо 185 безпилотни самолета, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-земя.
  • Три часа след началото на атаката постоянното представителство на Иран към ООН обяви, че военната операция на страната срещу Израел "може да се счита за приключила".
  • Военновъздушните сили на Йордания са прехванали и свалили десетки ирански безпилотни самолети, които са нарушили въздушното ѝ пространство и са се насочили към Израел.
Лойд Остин разкри: Освен от Иран Израел е атакуван от Сирия, Ирак и Йемен

Лойд Остин разкри: Освен от Иран Израел е атакуван от Сирия, Ирак и Йемен

САЩ са прихванали "десетки" ракети и безпилотни самолети, казва министърът на отбраната

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно днес, неделя 14 април, около 23 часа българско време, за да обсъди иранската агресия срещу Израел. Искането е отправено от Израел към председателстващия в момента - Малта.

Американският президент Джо Байдън прекъсна уикенда си и свика съвещание с представителите на силите за сигурност и военните веднага след съобщенията за атаката. Американският президент възнамерява да свика и екстрено заседание на Г-7 по повод атаката, за да се сформира "единен дипломатически отговор на наглата атака на Иран".

Европейският съюз в лицето на Шарл Мишел и Жозеп Борел осъдиха още тази нощ действията на Иран и предупредиха за продължаваща ескалация. Великобритания, която взе участие с отразяването на атаката, излезе с отделна позиция.

Тази сутрин Иран излезе със заявление от което се разбира, че операцията е приключена и няма да има още удари. В позицията обаче се предупреждава Израел да не предприема ответни действия, а САЩ да се въздържат от каквато и да е намеса.

Изявлението от тази сутрин на Техеран следва бурната радост, която обхвана улиците на големи ирански градове, където стотици хиляди се стекоха да празнуват отмъщението и силният отговор, даден на Израел.

Министерството на външните работи на Саудитска Арабия изрази загриженост във връзка с обострянето на ситуацията в региона.

В изявление външното министерство на Китай заяви, че е "дълбоко загрижено за настоящата ескалация" и призова "замесените страни да запазят спокойствие и сдържаност, за да избегнат по-нататъшна ескалация на напрежението".

От страна на Русия към тази сутрин реакцията е на ниско дипломатическо ниво - заместника на постоянния представители на РФ към ООН Дмитрий Полянски предупреждава, че обострянето на конфликта може да доведе до задълбочаване на близкоизточната криза.

Иранската атака с дронове и ракети срещу Израел показва, че Иран се учи от Русия и хутите да провежда все по-опасни и ефективни операции, насочени както срещу Израел, така и срещу САЩ. Това пише днес в анализа си базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW).Иран също така е извлякъл поуки от атаките на хутите срещу международното корабоплаване около Йемен, се казва в доклада на института.

Израел: Иран не успя да пробие нашата отбрана

Израел: Иран не успя да пробие нашата отбрана

Успех за Железен купол