Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че американските сили са прихванали "десетки ракети и безпилотни летателни апарати на път за Израел".

Президентът на САЩ Джо Байдън също потвърди, че всички ирански дронове и ракети са свалени.

В изявление Остин заяви, че те са били изстреляни от Иран, Ирак, Сирия и Йемен, като добави, че силите на САЩ остават готови да предоставят подкрепа за отбраната на Израел.

Днес за втори път разговарях с израелския министър на отбраната Йоав Галант, за да потвърдя желязната подкрепа на САЩ за защитата на Израел в светлината на безпрецедентната атака от иранска територия.

Направихме преглед на извънредните отбранителни мерки и силното сътрудничество, предприети с цел да бъде отхвърлена тази иранска атака срещу Израел."

Американските военни са свалили десетки ирански ракети, насочени към Израел, както и безпилотни самолети, съобщиха трима американски служители пред агенция "Ройтерс".

Йордания не пусна иранските дронове да ударят Израел

Йордания не пусна иранските дронове да ударят Израел

Иран заплаши да удари кралството

Двама от служителите, които са говорили при условие за анонимност, са заявили, че някои от ракетите са били свалени от военноморските сили на САЩ.

Вестник "Ню Йорк Таймс" цитира двама израелски служители, според които Иран е изстрелял общо 185 безпилотни самолета, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-земя.

ISW: Иран копира тактиката на руските удари срещу Украйна

ISW: Иран копира тактиката на руските удари срещу Украйна

Западните съюзници обаче активно помогнаха на Ерусалим

Повечето от изстрелванията са били от Иран, малка част от тях са дошли от Ирак и Йемен, съобщават служителите.