Военновъздушните сили на Йордания са прихванали и свалили десетки ирански безпилотни самолети, които са нарушили въздушното ѝ пространство и са се насочили към Израел.

Това съобщиха двама регионални източници от сферата на сигурността пред агенция Ройтерс.

Жителите на няколко града в северната част на страната - близо до Сирия - и в централните и южните райони са чули силна стрелба през изминалата нощ.

Съобщава се, че в квартали южно от столицата Аман, на 60 км от Йерусалим, са били забелязани няколко свалени дрона. Ройтерс съобщи, че жителите са се събрали около останките на един предполагаем голям дрон, който е паднал в търговска зона на градското предградие Мардж ал Хамам.

Иран изпрати десетки дронове към Израел
Обновена

Иран изпрати десетки дронове към Израел

Очаква се до няколко часа да достигнат въздушното пространство на Израел

Нямаше потвърждение от йорданското правителство за неговата военна роля. Иранската информационна агенция Фарс цитира източник, според когото режимът в Техеран следи отблизо действията на Йордания, които могат да превърнат арабската държава в "следващата мишена", ако действа в защита на Израел.

По-рано Йордания заяви, че е затворила въздушното си пространство за всички пристигащи, заминаващи и транзитно преминаващи самолети.

"Съответните органи взеха решение да затворят въздушното пространство от предпазни съображения в резултат на обстановката в областта на сигурността", заяви говорителят на йорданското правителство Муханад Мубайдин.

И британски самолети от Кипър защитават Израел

И британски самолети от Кипър защитават Израел

Решението е на Лондон