Иран е изпратил десетки безпилотни летателни апарати към Израел, съощби Der Standard. Според съобщенията на израелски военни вече са потвърдили изстрелването. Сирени за ПВО тревога са чути в Северен Израел.

Очаква се те да достигнат израелското въздушно пространство за няколко часа. Голанските възвишения и пустинята Негев са основни цели на атаката.

Вестник "Ню Йорк Таймс" цитира двама израелски служители, според които Иран е изстрелял общо 185 безпилотни самолета, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-земя.

Малко преди 2 часа Си Ен Ен съобщи, че са чути експлозии над небето на Ерусалим. Това е знак, че израелската ПВО система Железен купол отблъсква атаката на Техеран,

След Иран и йеменските хути удариха по Израел. Основана цел са пристанищата.

Постоянното представителство на Иран към ООН обяви, че военната операция на страната срещу Израел "може да се счита за приключила".

Съобщението се появи около 2.30 часа българско (израелско) време. По същото време по цялата територия на Израел продължаваха да звучат сирените за въздушна тревога. Чуваха се експлозии в небето от работата на "Железния купол".

Високопоставен служител на Съединените щати заяви пред ABC News, че Вашингтон очаква около 400-500 безпилотни самолета и ракети да бъдат изстреляни към Израел.

Според служителя, макар че по-голямата част от ракетите се очаква да дойдат от Иран, изстрелвания се очакват и от Ирак, Сирия, Южен Ливан и хутите.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху свика военния кабинет на страната във военния щаб в Тел Авив.

Междувременно иранският министър на отбраната бригаден генерал Амир Хатами подчерта в изявление, че всяка страна, която потенциално отвори въздушното си пространство или територия, за да помогне на Израел да извърши нападения срещу Иран, ще бъде посрещната с "решителен отговор".

Иранските безпилотни самолети са били забелязани над иракската провинция Сулeймания.

Ирак затвори въздушното си пространство и преустанови целия въздушен трафик.

Иранската информационна агенция Tasnim цитира изявление на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. В него се казва още, че ударите ще засегнат израелска територия, че ще бъдат използвани както дронове, така и ракети, и че са в отговор на удара по иранското консулство в Дамаск.

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) потвърди в изявление, че е нанесъл удар по Израел.

"Започнахме операция срещу Израел с десетки ракети и безпилотни самолети", уточняват от Корпуса, като се добавя, че ударите са били насочени към конкретни цели. Освен това тя отбеляза, че този ход е бил предприет в отговор на удара по посолството на Техеран в Дамаск, Сирия. IRGC подчерта, че операцията, обозначена като "Истинско обещание", е част от наказанието за "израелските престъпления".

Израелският Канал 12 съобщи, че е задействана трета вълна от ирански безпилотни самолети.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне със служители по националната сигурност и членове на кабинета в Белия дом, за да обсъдят нападението на Иран с дрон срещу Израел, съобщиха от Белия дом.

Съветът за национална сигурност към Белия дом заявява, че според техните данни иранските удари по Израел ще продължат няколко часа. Президентът Джо Байдън е прекъснал отпуската си и е в Белия дом, където следи развитието на събитията. Говорителка на администрацията потвърди позицията му, че подкрепата за Израел в противопоставянето му с Иран ще бъде непоколебима.

Малко преди да се появят съобщенията за дроновете The Times of Israel съобщи за видеоизявление на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, в която той предупреждава за възможната атака от страна на Иран. "Ще се защитаваме срещу всяка заплаха и ще го правим спокойно и решително".

"Нашите отбранителни системи са разгърнати и сме подготвени за всеки сценарий, както при отбрана, така и при нападение. Държавата Израел е силна, ЦАХАЛ са силни, обществото е силно."

"Знам, че вие, гражданите на Израел, също ще запазите спокойствие. Призовавам ви да се вслушате в указанията на командването. Ние сме заедно и с Божията помощ заедно ще победим всички наши врагове", заяви Нетаняху.

"Ал Джазира": До часове Иран може да удари Израел

"Ал Джазира": До часове Иран може да удари Израел

Шиитски милиции от Ирак и Сирия ще помагат на нападението

По-рано днес Иранската революционна гвардия залови товарен кораб, свързан с Израел, в Ормузкия проток. Нападението над кораба бе определено като държавно пиратство от страна на Израел.

От няколко дни западни дипломати и официални лица предупреждават за високата вероятност Иран да нападне Израел в отговор и за отмъщение на удара по иранското консулство в Дамаск от 1 април, когато бяха убити няколко високопоставени офицери от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция (КГИР), включително генерал Мохамед Реза Захеди. Техеран се закани да отвърне на нападението.

Командването на САЩ премества допълнителни сили в Близкия изток заради заплахата на Иран да нанесе удар по Израел, като специално внимание се отделя на укрепването на противовъздушната отбрана на американските контингенти в Ирак и Сирия.

Защо Русия не иска война между Израел и Иран

Защо Русия не иска война между Израел и Иран

Русия предпочита Западът да е увлечен в Украйна, един пряк конфликт Израел-Иран ще разкрие руските уязвимости в Близкия изток