САЩ смятат, че Техеран вероятно ще атакува Израел рано сутринта на 14 април, за да отвърне на удара по иранското консулство в Дамаск, заяви американски служител пред телевизионния канал "Ал Джазира".

"Дълбоко сме обезпокоени от перспективата за широкомащабно нападение срещу Израел", каза той. "Много е вероятно Иран да започне атака срещу Израел в ранните часове на утрешната сутрин, в неделя сутринта".

Според американския служител в нападението може да участват проирански сили в Ирак и Сирия. Служителят добави също, че "САЩ ще защитават Израел и са ангажирани да противодействат на евентуална иранска атака".

"Нашите допълнителни военни възможности ни позволяват да се противопоставим на всяка атака от страна на Иран и неговите пълномощници", заключи той.

На 1 април Израел удари иранското консулство в Дамаск, като уби няколко високопоставени офицери от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция (КГИР), включително генерал Мохамед Реза Захеди. Техеран се закани да отвърне на нападението.

По-рано Bloomberg съобщи, позовавайки се на източници, че САЩ и техните съюзници смятат, че предстоят ответни удари от страна на Иран срещу военни и правителствени цели в Израел.

Защо Русия не иска война между Израел и Иран

Защо Русия не иска война между Израел и Иран

Русия предпочита Западът да е увлечен в Украйна, един пряк конфликт Израел-Иран ще разкрие руските уязвимости в Близкия изток

Според източниците потенциалната атака може да се осъществи през следващите дни, като за целта ще бъдат използвани високоточни ракети. The Wall Street Journal съобщи, че Израел очаква нападението от страна на Иран в петък или събота.