Министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет. В предложението до президента Румен Радев премиерът предлага Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов.

Това съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. 

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

Още рокади: Сменят двама зам.-министри в МВнР

Още рокади: Сменят двама зам.-министри в МВнР

От длъжността са освободени Тихомир Стойчев и Елена Шекерлетова

Припомняме, че за последната седмица това е поредна смяна, направено от  служебното правителство. 

Чухте ли Борисов? Директно заплаши служебния премиер Главчев, че ако не уволни външния министър "ще направя да се съобрази впоследствие". Сега да видим дали премиерът ще изпълни нареждането. Борисов заяви още, че ГЕРБ носи отговорност само за министъра на отбраната. Добави, че е предлагал Асен Василев и Мария Габриел да останат в служебното правителство! Tова заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод на смяната, съобщават от пресцентъра на партията. 

На кого и в какво качество лидер на партия предлага и преговаря за кадровите назначения в служебния кабинет, който трябваше да проведе честни избори равно отдалечен от всички партии!? Някой има ли още съмнения чий е този уж служебен кабинет?, пита тя. 

Току-що Борисов призна, че е негов. Редил го, договарял го е, нарежда му, заплашва. Този човек е в основата на задкулисието и паралелната власт в България. Виновни за завръщането му са ПП-ДБ. Нека тези, които искаме да се сложи край на този модел на управление, се обединим и го прекратим, пише още в изявлението.

По-рано през деня на среща със симпатизанти на ГЕРБ в "Подуяне", лидерът Бойко Борисов е критикувал външния министър Стефан Димитров заради позицията му за Украйна, съобщава БТА. 

Борисов призна, че е съветвал Кирил Петков да си остане премиер, а не да предлага Николай Денков за поста, както и че е имал и друг вариант за преговорен екип за ротацията в мъжки състав.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че когато са избирали правосъден министър, на среща е бил поканен да присъства и Делян Пеевски, който е предложил Христо Иванов за поста, а след отказа му - Атанас Славов.

"До днешен твърдя, че не съм предлагал Калин Стоянов за вътрешен министър, а на поста да бъде назначен професионалист, каза Борисов. Когато не стана правителството, написах на Асен Василев с Мария Габриел да останат министри в служебния кабинет - на финансите и на външните работи, за да не се "лашне държавата и да не сме във външни конфликти", допълни председателят на партията.

ГЕРБ застават зад военния министър Атанас Запрянов и искат премиерът Главчев да смени външния - в противен случай служебното правителство няма да има подкрепата на партията.

"Правителството на Димитър Главчев е правено от него", каза още Бойко Борисов.

През 2014 г. Даниел Митов е назначен от тогавашния президент Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и в следващото правителство - на Бойко Борисов.

От 2021 г. е заместник-председател на ПП ГЕРБ. През 2021 г. Митов върна втория мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев.