Министърът на външните работи и вицепремиер в оставка Мария Габриел заяви, че не е получила покана за участие в служебния кабинет, информира БНР. Тя коментира актуални политически теми пред журналисти в Брюксел преди началото на втория ден от заседанието на външните министри на страните в НАТО.

"Не, нямам покана. Не мисля, че мога да коментирам повече каквото и да било. За мен е много важно наистина до последния ден на работата на това правителство да бъдем активни, да изразяваме позиция, както и днес, да показваме, че България е един надежден и доверен партньор", изтъкна Габриел.

Тя отказа да коментира дали ще остане в политиката след европейските избори с мотив, че все още е част от правителството Денков-Габриел.

ГЕРБ готови да са опозиция при коалиция ДПС-ПП-ДБ

ГЕРБ готови да са опозиция при коалиция ДПС-ПП-ДБ

След изборите Борисов не знае как ще общува с ПП

На този етап тя не вижда опасност от обрат във вътрешната политика. "Разбира се, вярвам в отговорността на всеки един, който ще заеме поста на министър и ще бъде част от правителство, наистина да покаже тази последователност и да продължат целенасочените усилия по основни приоритети, които имаме, включително външнополитическите - Шенген, Еврозона, членство в ОИСР", посочи Мария Габриел.

По отношение на декларацията на "Възраждане" срещу членството на България от НАТО, тя заяви: "Мисля, че в България имаме критична маса от трезвомислещи хора, които много добре осъзнаваме, че, защото сме в НАТО, България е толкова силна, толкова независима и с толкова високо ниво на сигурност. Никога преди това в нашата история ние не сме имали тази възможност."

Костадинов: Заради ПП-ДБ страната ще има служебен кабинет на ГЕРБ

Костадинов: Заради ПП-ДБ страната ще има служебен кабинет на ГЕРБ

ПП са заплашени от унищожение, ако се явят на евроизборите с ДБ

Във връзка с твърденията за открити у нас оръжия за "Хамас" Габриел каза, че следи информацията в медиите. Тя вярва в доброто сътрудничество със службите в ЕС и с НАТО. "Ето това е сътрудничеството, което ни носи принадлежността към ЕС и НАТО, защото, когато става въпрос за заплахи за сигурност, ние не сме сами", допълни външният министър в оставка.

По темата за дългосрочната подкрепа за Украйна Мария Габриел посочи: "Ние всички ясно казваме, че Русия остава пряката заплаха за Алианса, но повече от всякога сме обединени и с подкрепата за Украйна ние всъщност оказваме подкрепа за нашата сигурност и за нашите ценности. Да, ние сме за това тази подкрепа да бъде устойчива, да бъде предвидима, да бъде достатъчна, така че наистина Украйна да бъде победител в тази война."

Йенс Столтенберг: САЩ се нуждаят от Европа и за своята сигурност
Обновена

Йенс Столтенберг: САЩ се нуждаят от Европа и за своята сигурност

Европейските съюзници предоставят армия от световна класа, огромни разузнавателни мрежи и уникален дипломатически лост