Димитър Главчев единствен пожелал да е премиер в служебен кабинет по новите правила. Това стана ясно от думите на държавния глава.

Президентът Румен Радев му възложи да състави служебно правителство. Този мандат трябва да бъде изпълнен до 7 дни, подчерта той. Президентът го очаква със състав на кабинет най-късно следващата събота и ще направи и консултации с партиите.

Отново Радев атакува конституционните промени, които показали своята несъстоятелност и на авторите си, по мнението му. Вие ще бъдете сам в тази задача, предупреди Радев Главчев при съставянето на служебния кабинет. Посъветва го да не слуша политиците, които го съветват да не се занимава с друго освен с подготовката на изборите и очерта успехите на служебната власт на Гълъб Донев.

Партиите, които не успяха да ни осигурят стабилно управление, успяха да постигнат една от съкровените си цели - да ограничат максимално президентските правомощия, каза президентът. Вътрешна психологическа нагласа готовност трябва да има, за да се влезе в управлението, по мнението му, а не било достатъчно просто да излезеш от офиса си и да влезеш в управлението.

Радев увери, че ще направи всичко възможно страната да не изпадне в безвремие. Той благодари на останалите потенциални премиери, които не смятали, че ще им се наложи да управляват страната като изрази съжаление за трудната ситуация, в която изпаднали. Радев даде още заявка, че изборите ще са 2 в 1. Затова и поиска бързо да му бъде представен състава на служебния кабинет, но посочи, че по никакъв начин няма да участва в съставянето на служебната власт.

На свой ред Димитър Главчев каза:"Това е трудно решение и за двама ни, но каква беше алтернативата". По думите му иначе е щяло да се влезе в конституционна криза с неясни последици. С отговорност влизал в тази процедура. Главчев обеща състав от експерти, неопетнени, некорумпирани, равно отдалечени от партиите. Ще направя така, че да не се срамувате при подписването на указа, обеща председателят на Сметната палата.

Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България, каза още Главчев. Тежък е изборът, но ще го изпълня отговорно, допълни той. В Сметната палата е действал безпристрастно. Ще се видим след седмица, господин президент, обеща Главчев.

Радев определи Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател

Радев определи Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател

На 30 март от 14.00 часа държавният глава ще го приеме, за да му възложи да предложи състав