В изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията държавният глава Румен Радев определя председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател.

Това съобщиха от президентството. 

На 30 март от 14.00 часа държавният глава ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери

Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери

"Аз имам един говорител и това е Христо Иванов"

Така както бяха изготвени промените в Конституцията, всякакви подводни камъни могат да се появяват в процеса по назначаване на служебно правителство. Ще направя всичко възможно да изпълня изискванията на Конституцията, независимо колко лоши са промените. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти относно консултациите, които прави с възможните кандидати за служебни премиер по "домовата книга".

Радев обясни, че опциите за служебен министър-председател са стеснени, тъй като има редица проблеми по отношение на съвместимост, но винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия резултат.

Припомняме, че държавният глава връчи третия последен мандат за съставяне на правителство от 49-то Народно събрание, след като преговорите за ротация между ГЕРБ и ПП/ДБ се провалиха. Изборът на Радев падна върху "Има такъв народ", най-малката парламентарна група, която задържа папката с мандата само секунди.

Така се стигна до предсрочни парламентарни избори и избор за пети пореден път за последните две години. Ситуацията обаче е уникална, тъй като за първи път ще се приложи избор на служебен кабинет според новите правила в Конституцията, приети през декември 2023 г. В тази си правомощия президентът е ограничен до списък от възможни номинации за служебен премиер, който от своя страна предлага правителство. "Домовата книга", както нарече ограничените си правомощия президентът Радев, включва председателя на Народното събрание, гуверньорът на БНБ и неговите заместници, шефът на Сметната палата и заместници, както и омбудсманът и заместник-омбудсманите.

Румен Радев ускорява служебния кабинет

Румен Радев ускорява служебния кабинет

Започва среща веднага след "традиционното кафе с партиите"

Вчера Румен Радев проведе вече няколко срещи - с Росен Желязков, председател на НС, с Димитър Радев от БНБ и Димитър Главчев от Сметната палата.

По спешност депутатите в петък се заеха да променят законите, така че да може да бъде избран служебен премиер. Правна комисия спешно се събра, за да ремонтира законовите разпоредби така, че да отвърже ръцете на лицата от домовата книга на Румен Радев да могат да са служебни премиери.

Става въпрос за промени в Закона за БНБ, с които да се позволи да управителя и подуправителите на БНБ да заемат позицията на служебен министър-председател.

Същото се отнася и за Закона за Сметната палата и Закона за омбудсмана, където тази възможност бе разрешена с преходни и заключителни разпоредби.

"Пак ще кажат, че съм откраднала нещо, но и аз искам да поздравя г-жа Сачева, защото току-що те загубиха ролята на удобната опозиция в управление и ще трябва да станат отговорни управляващи", така Лена Бориславова, член на изпълнителния съвет на ПП-ДБ, коментира избора за служебен премиер в лицето на Димитър Главчев. Тя направи коментара в предаването "Панорама" по БНТ. 

Борисов спокоен: Мераклии за премиери винаги ще се намерят

Борисов спокоен: Мераклии за премиери винаги ще се намерят

Лидерът на ГЕРБ се възмути, че не го питат защо в последните дни на кабинета се раздават централи

"Внушенията, че Димитър Главчев е кандидат на ГЕРБ са абсолютно нерелевантни, защото в момента, в който той беше избран за председател на Сметната палата, той няма политически ангажименти", заяви Деница Сачева от ГЕРБ в "Панорама". 

"ГЕРБ все пак ще има министър-председател, поздравления", така Кристиан Вигенин коментира новината в предаването.

Димитър Главчев е по образование икономист-счетоводител и политик от партия ГЕРБ. Депутат е в XLI, XLII, XLIII, XLIV, XLV и XLVI народни събрания. Заместник-председател на XLIII народно събрание. От 19 април до 17 ноември 2017 г. е председател на XLIV народно събрание. Подаде предсрочно оставка, след скандал с БСП, до голяма степен режисиран.

Беше избран за председател на Сметна палата на Република България, с мандат 7 години, през юли 2023 г.