По спешност депутатите се заеха да променят законите, така че да може да бъде избран служебен премиер. Правна комисия спешно се събра, за да ремонтира законовите разпоредби така, че да отвърже ръцете на лицата от домовата книга на Румен Радев да могат да са служебни премиери.

Става въпрос за промени в Закона за БНБ, с които да се позволи да управителя и подуправителите на БНБ да заемат позицията на служебен министър-председател.

Същото се отнася и за Закона за Сметната палата и Закона за омбудсмана, където тази възможност бе разрешена с преходни и заключителни разпоредби.

С промените в Закона за Българската народна банка се дава възможност на управителя и подуправителя да заемат длъжността на служебен министър-председател, като ползват годишен неплатен отпуск. Ако са назначени за служебен премиер ще могат да ползват неплатен годишен отпуск за периода, в който са назначени, като след освобождаването им си продължават мандата, за който са избрани. Същото се отнася и за омбудсмана и заместник-омбудсмана и за председателя на Сметната палата и неговите заместници.

Румен Радев очаква подводни камъни за служебния кабинет

Румен Радев очаква подводни камъни за служебния кабинет

Когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия резултат

След свикано спешно заседание на Правната комисия, бе разгледан законопроектът, внесен днес от Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид.

Предложенията за промени в Закона за БНБ в комисия минаха без дебат. Само Гроздан Караджов предупреди, че те са в нарушение на Конституцията и пак ще се създаде объркване в законите.

После точката влезе като извънредна и в пленарна зала. Дебатът не беше по същество, а преди всичко премина с обвинения от страна на "Възраждане" и "Има такъв народ" към законодателната политика и законодателните възможности на ПП/ДБ, като депутатите се редуваха да призовават Христо Иванов, като "баща и майка на конституцията" да вземе отношение. Отговор обаче от страна на ПП/ДБ, а и от страна на доскорошното мнозинство не последва.

Потенциалните кандидати за служебен премиер странят от поста
Обновена

Потенциалните кандидати за служебен премиер странят от поста

Те искат да стоят далеч от политиката