Кандидатурата на ГЕРБ/СДС Димитър Главчев, бивш народен представител от партията на Борисов и председател за няколко месеца на 44-то Народно събрание, оглави Сметната плата.

Номинацията му бе приета ударно от депутатите, за разлика от предходната точка - промените в Наказателния кодекс, която отне на народните представители повече от 8 часа.

Единственият му конкурент бе Нина Стоименова, издигната от "Възраждане".

В крайна сметка бившият председател на Народното събрание бе избран на поста шеф на Сметната палата със 148 гласа "за", 34 "против", а 6 народни представители се въздържаха. Кандидатът на "Възраждане" пък бе подкрепен само от 38 депутати, 44 бяха "против", а 99 се въздържаха.

"Както винаги, сме се ръководили по принципа за избор на най-добрия експерт и сме оставили настрана всякакви политически пристрастия", изтъкна Деян Николов от "Възраждане" в защита на партийната им кандидатура.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова пък изчете професионалната биография на Димитър Главчев, преди кандидатурата му да бъде подложена на гласуване.

И двамата номинирани за Сметната палата обещават проверка на спрените одити

И двамата номинирани за Сметната палата обещават проверка на спрените одити

Бюджетна комисия изслуша и двамата номинирани Димитър Главчев и Нина Стоименова

Припомняме, че на 20 юли Бюджетна комисия изслуша кандидатите за председател на Сметната палата Главчев и Стоименова. И двамата кандидати обещаха да проверят спрените одити.