Министрите на външните работи на страните от НАТО се срещат в четвъртък, за да отпразнуват 75-ата годишнина на Алианса, след като се договориха да започнат да планират по-голяма роля в координирането на военната помощ за Украйна, предава "Ройтерс".

На втория ден от срещата в Брюксел министрите ще отбележат подписването във Вашингтон на 4 април 1949 г. на Северноатлантическия договор, който създава трансатлантическия политически и военен съюз.

"Докато сме изправени пред един по-опасен свят, връзката между Европа и Северна Америка никога не е била по-важна", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в сряда.

НАТО започна с 12 членове от Северна Америка и Европа, основан в отговор на нарастващите страхове, че Съветският съюз представлява военна заплаха за европейските демокрации.

В основата на Алианса е концепцията за колективна отбрана - идеята, че атака срещу един член се счита за атака срещу всички, давайки военна защита на САЩ на Западна Европа.

Седемдесет и пет години по-късно НАТО има 32 членове и възвърна централната си роля в световните дела, след като войната на Русия в Украйна накара европейските правителства отново да гледат на Москва като на основна заплаха за сигурността.

Двете най-нови членки на НАТО, Финландия и Швеция, се присъединиха в пряк отговор на нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

"Демократичните нации, свободните хора избраха да се присъединят към НАТО за разлика от начина, по който Русия се разширява чрез анексиране или незаконна агресия", каза финландският външен министър Елина Валтонен пред репортери.

Русия: Историята на НАТО е пълна с агресивни приключения, донесли войни и разрушения

Русия: Историята на НАТО е пълна с агресивни приключения, донесли войни и разрушения

Годишнината от създаването на Алианса не била повод за празнуване

Русия заяви в сряда, че НАТО се е върнала към мисленето от времето на Студената война. Говорителят на външното министерство Мария Захарова каза пред репортери, че НАТО няма място в "многополюсния свят", който според Москва се стреми да изгради, за да сложи край на господството на САЩ.

Министрите от НАТО се споразумяха да започнат да планират по-голяма роля на НАТО в координирането на помощта за сигурността и обучението за Украйна.

Според предложение на Столтенберг НАТО ще поеме работата, извършена от ръководена от САЩ ad hoc коалиция, известна като групата Рамщайн, отчасти за да се предпази от евентуално намаляване на подкрепата на САЩ, ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом, казаха дипломати.

Столтенберг също е предложил пакет от 100 милиарда евро (около 108 милиарда долара) за подкрепа на украинската армия за пет години, според дипломати.

Русия казва, че диалогът с НАТО е "нулев", но не търси открит конфликт

Русия казва, че диалогът с НАТО е "нулев", но не търси открит конфликт

Според Александър Грушко, отношенията се влошават "предсказуемо и умишлено"