Президентът на САЩ Джо Байдън приветства официалното присъединяване на Финландия към НАТО.

"Горд съм днес да приветствам Финландия като 31-ия съюзник на НАТО", обяви той.

"Преди 74 години на днешната дата - когато Съединените щати и 11 други страни се обединиха, за да създадат Организацията на Северноатлантическия договор - президентът Труман заяви, "ако има нещо неизбежно в бъдещето, то това е волята на хората по света за свобода и за мир". Днес тази воля е по-силна от всякога с присъединяването на Финландия към НАТО", изтъкна американският президент.

През май 2022 г., след като Русия започна войната си срещу Украйна, Финландия и Швеция кандидатстваха за членство в НАТО, припомни той.

"И двете страни са силни демокрации с изключително способни военни, които споделят нашите ценности и визия за света. По-малко от година по-късно ние приветстваме Финландия като член - най-бързият процес на ратификация в съвременната история на НАТО".

НАТО разполага войски във Финландия само със съгласието ѝ

НАТО разполага войски във Финландия само със съгласието ѝ

Столтенберг обеща желязна гаранция за сигурност на страната

Обръщайки се към другата скандинавска страна, която също се надява да се присъедини към Алианса, Байдън добави: "Очаквам с нетърпение да приветствам Швеция като член на НАТО възможно най-скоро и насърчавам Турция и Унгария да приключат своите процеси на ратификация без забавяне".

Относно войната на Русия в Украйна той заяви, че руският президент Владимир Путин е повярвал, че може да раздели Европа и НАТО.

"Той сгреши. Днес сме по-обединени от всякога. И заедно - подсилени от нашия най-нов съюзник Финландия - ще продължим да опазваме трансатлантическата сигурност, да защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО и да посрещаме всички предизвикателства, пред които сме изправени", увери президентът.

Днес Финландия официално се присъедини към НАТО, след като външният ѝ министър Пека Хаависто връчи подписания договор за присъединяване на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

"С получаването на този инструмент за присъединяване можем да обявим сега, че Финландия е 31-ият член на Северноатлантическия договор", обяви Блинкън на официалната церемония в Брюксел.

Кремъл все пак видя заплаха от влизането на Финландия в НАТО

Кремъл все пак видя заплаха от влизането на Финландия в НАТО

Остър коментар на Дмитрий Песков

Той потвърди, че е получил и протокола на Турция за присъединяване на Финландия като последния акт от процеса за членство.

Националният флаг на Финландия беше издигнат в централата на НАТО.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

Членството на Финландия е първото разширяване на Алианса, откакто Северна Македония се присъедини към него през 2020 г.

Издигат знамето на Финландия в НАТО от утре

Издигат знамето на Финландия в НАТО от утре

Скандинавската страна влиза в Алианса