Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков неочаквано остро коментира влизането на Финландия в НАТО, като го нарече посегателство върху сигурността и националните интереси на Русия, съобщава руската служба на Би Би Си.

"Кремъл смята, че това е поредното влошаване на ситуацията. Разширяването на НАТО е посегателство върху нашата сигурност и националните интереси на Руската федерация, говорихме за това. И ние така го възприемаме. И, разбира се, това ни принуждава да предприемем контрамерки, за да гарантираме собствената си сигурност, както тактически, така и стратегически" коментира Песков.

Междувременно външният министър на Финландия подписа документа за присъединяването на страната му към НАТО.

Досега руските власти реагираха забележимо безразлично към процеса на присъединяване на Финландия и Швеция към Алианса, който продължава от миналата година.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви: "Русия няма проблеми с Финландия и Швеция, тяхното влизане в НАТО не представлява непосредствена заплаха".

Сега Песков подчерта, че присъединяването на Финландия към НАТО е коренно различно от намеренията на Украйна.

"Финландия никога не е била анти-Русия и не сме имали спорове с Финландия", каза той. Говорителят на Кремъл също предупреди, че присъединяването на Финландия към НАТО неизбежно ще се отрази на руско-финландските отношения:

"Алиансът остава неприятелска структура и в много отношения враждебна към Руската федерация", каза Песков.

НАТО разполага войски във Финландия само със съгласието ѝ

НАТО разполага войски във Финландия само със съгласието ѝ

Столтенберг обеща желязна гаранция за сигурност на страната