Отношенията между Русия и НАТО се влошават, но Москва няма намерение да влиза в конфликт със страна от НАТО, каза в четвъртък руският заместник външен министър Александър Грушко в интервю, цитирано от "Ройтерс".

В коментар за отбелязване на 75-ата годишнина на НАТО Грушко каза пред руската държавна информационна агенция РИА, че отношенията се влошават "предсказуемо и умишлено" и всички канали на диалог между Москва и Алианса са били доведени до "критично нулево" ниво от Вашингтон и Брюксел.

"Готов ли е военният блок за открит конфликт с Русия? Това трябва да попитате самите членове на НАТО. Във всеки случай ние нямаме такива намерения по отношение на страните членки на алианса", каза Грушко.

Президентът Владимир Путин стартира това, което той нарече своята "специална военна операция" в Украйна през 2022 г. с заявената цел да попречи на НАТО да разшири присъствието си близо до Русия. Но войната послужи за стимулиране на Алианса, който се разшири до 32 членове чрез приемането на Финландия и Швеция.

НАТО казва, че помага на Украйна да се бори за оцеляването си пред лицето на руската агресия и е предоставила на Киев модерни оръжия, обучение и разузнаване.

Русия твърди, че това де факто прави НАТО страна в конфликта. Путин каза през февруари, че пряк конфликт между Русия и НАТО ще означава, че планетата е на крачка от Третата световна война.

Руският посланик в САЩ: Западът да се откаже от илюзиите за нанасяне на стратегическо поражение на Русия

Руският посланик в САЩ: Западът да се откаже от илюзиите за нанасяне на стратегическо поражение на Русия

Русия няма да се откаже от защитата своите жизненоважни интереси и суверенна външна политика