"Ние стигнахме до решение, което аз смятам за разумно, те смятат за разумно и затова подписахме споразумението. Това, което чувам днес и вчера като оставка на министър Вътев, това не е основа за преговори".

Това каза във връзка с искането за оставката на земеделския министър Кирил Вътев и днешния протест пред Министерския съвет премиерът Николай Денков, цитиран от БНР.

Ако има някакви допълнителни искания, след като са видели споразумението, да си го оформят по съответния начин, да си оформят по правилния начин, за да се срещнем и да ги обсъдим, заяви министър-председателят.

Част от протестиращите фермери готови на примирие с МЗХ

Част от протестиращите фермери готови на примирие с МЗХ

Вече са започнали разговори

Той посети днес ПАВЕЦ "Белмекен".

За посещението му в помпено-акумулиращата водноелектрическа централа информира БНТ. Там Денков е открил рехабилитирания пети хидроагрегат, част от каскадата Белмекен-Сестримо. По думите на енергийния министър Румен Радев проектът е за 10 милиона евро, 70% от които са по линия на фонд "Козлодуй". Мениджър на програмата е Европейската банка. 2022 година са пуснати първите 2 агрегата, през 2023 година още 2, а сега - и последният.

Ремонтът на хидроагрегат 2 на ПАВЕЦ "Чаира" започва в началото на 2024 г.

Ремонтът на хидроагрегат 2 на ПАВЕЦ "Чаира" започва в началото на 2024 г.

Причина за аварията е дизайнът на турбината, който е бил добър, но за 80-те години на 20 в.

Според премиера това инженерно постижение се дължи на "нашите родители", поколение, превърнало България в пример. През последните години ролята на тези съоръжения надмина очакванията на създателите. Помпените акумулаторите станции са част от гъвкавостта на енергийната система, коментира Денков. "Няма да спрем дотук. Следващите година да изградим още по амбициозни проекти на помпено акумулаторни станции."