Комисията по енергетика към Народното събрание (НС) проведе в сряда изнесено заседание в ПАВЕЦ "Чаира", на което народните представители бяха запознати подробно със състоянието на централата. Бяха представени и резултатите от доклада на швейцарската компания AF-Consult Switzerland AG (AFRY Schweiz AG) за основната причина за аварията с хидроагрегат 4 от началото на 2022 г. Информация по случая беше оповестена от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Швейцарското дружество е извършило анализ и проверка на дейностите по време на експлоатацията и рехабилитацията на съоръженията в централата, компютърно моделиране на процесите и изследване на проби от метала в германска лаборатория. В доклада се отчита силна амортизация на ключови съоръжения от хидроагрегата, като се подчертава че повредите са нетипични за подобен тип съоръжения в световната практика. Като основни причини за настъпилата авария отбелязани оригиналния дизайн на турбината, който създава високи локални напрежения, и кавитация - частично повърхностно разрушаване на метала. Това води до натрупване на умора в материала. Кумулативното въздействие на горните фактори е станало причина за инцидента. През осемдесетте години на 20 век използваният дизайн на турбината е бил оптимален за т.нар. нулев (пилотен) проект на високонапорна ПАВЕЦ. С последващото развитие на технологиите обаче се появяват по-добри технически решения.

Депутатите обсъждат ремонта на ПАВЕЦ Чаира

Депутатите обсъждат ремонта на ПАВЕЦ Чаира

Рехабилитация не е правена от изграждането на съоръжението

Депутатите от енергийната комисия бяха запознати и със сценариите и Пътната карта за въвеждане на ПАВЕЦ "Чаира" в редовна експлоатация. Прогнозният срок за ремонта на хидроагрегати 2 и 3 е по 12 месеца за всеки от тях, като поради техническите специфики на централата рехабилитацията трябва да се извършва поетапно. Ремонтът на хидроагрегат 2 ще започне в началото на 2024 г.

Радослав Рибарски обеща ПАВЕЦ "Чаира" да заработи до една година

Радослав Рибарски обеща ПАВЕЦ "Чаира" да заработи до една година

Той призна, че страната внася, макар и не непрекъснато, електроенергия

Водят се интензивни преговори с оригиналния производител за възстановяването на хидроагрегат 1, който е спрян превантивно заради установени повреди на турбинното оборудване още преди започването на ремонтните дейности. При хидроагрегат 4 се налага подмяна на цялата турбина и възстановяването му ще отнеме повече време - около 36 месеца от подписването на договор с избран изпълнител. Към момента се финализира тръжна документация за избор на изпълнител.

За 220 милиона и след 5 години ПАВЕЦ Чаира може да заработи напълно

За 220 милиона и след 5 години ПАВЕЦ Чаира може да заработи напълно

Ако всичко върви по план...

В изнесеното заседание на ресорната парламентарна комисия участваха министърът на енергетиката Румен Радев и изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев, които запознаха народните представители със съоръжението и плановете за ремонтните дейности.

Пълна рехабилитация на ПАВЕЦ Чаира ще струва 2 млрд.лв

Пълна рехабилитация на ПАВЕЦ Чаира ще струва 2 млрд.лв

Всички агрегати на Чаира са извън енергийната система и той не работи