През 2025 година частично и през 2028 година напълно може да заработи водноелектрическата централа ПАВЕЦ "Чаира", която аварира през март 2022 година. Това съобщи министърът на енергетиката Росен Христов, който направи инспекция на състоянието на централата. Изявлението си той даде пред представители на подбрани медии, които бяха допуснати половин километър под земята в обекта със специален режим, който е част от системата на националната сигурност.

ПАВЕЦ "Чаира" е строена между 1980 и 1999 година, като първите два хидроагрегата заработват през 1995 година. Съоръжението, което служи за съхранявана на енергия, е уникално за България и региона, като е строено от японската компания "Тошиба", като подобни други централи има единствено две в световен мащаб, и двете от които се намират в Япония.

"Щетите по оборудването са значими и ремонтът ще отнеме много време. Направени са редица анализи от български и международни експерти, резултатите идентични и показват умора на материала, т.е. невъзможност за по-нататъшна експлоатация по какъвто и да е начин на абсолютно всички агрегати. Вървим към концепцията да се направи междинен ремонт на два от агрегатите, които да дадат възможност за експлоатация от няколко години, докато паралелно върви мащабен ремонт на останалите два агрегата, който после ще се направи на другите два", обясни план-графикът Росен Христов.

Пълна рехабилитация на ПАВЕЦ Чаира ще струва 2 млрд.лв

Пълна рехабилитация на ПАВЕЦ Чаира ще струва 2 млрд.лв

Всички агрегати на Чаира са извън енергийната система и той не работи

Ако всичко върви по план, междинният ремонт на два от хидрогенераторите ще приключи през 2025 година и ще струва между около 20 милиона лева, като след това централата ще заработи на половин мощност. Паралелно с това ще започне основен ремонт на другите два генератора, респективно после и да първите два. Общо стойността ще е по 25 милиона на брой или общо други 200 милиона лева. Парите ще дойдат от бюджета на НЕК, като ще се търсят и възможности за грантове и външно финансиране.

До две седмици експерти на японската компания "Тошиба", която е производител на цялото оборудване, да дадат финална оферта за ремонта, след което ще се проведе обществена поръчка за изпълнител. На пръстите на едната ръка обаче се броят в световен мащаб компаниите, способни да извършат подобни дейности, една от които е именно японската компания.

До края на годината става ясно бъдещето на ПАВЕЦ "Чаира"

До края на годината става ясно бъдещето на ПАВЕЦ "Чаира"

Министърът на енергетиката инспектира хидрокаскадата

"ПАВЕЦ "Чаира" е изключително важен за българската енергетика, тъй като представлява фактически една гигантска система за съхранение на енергия. Знаете, в последно време с въвеждането на все повече ВЕИ-та, тези системи са изключително важни. ПАВЕЦ "Чаира" може да съхрани и енергията от един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" за 8 часа", изтъкна министър Христов.

Причината за авария, случила се преди година, все още не е ясна. "Върви цялостен анализ на експлоатацията на централата още от преди 50 години, проектиране, документация строеж и т.н. До момента все още причината за аварията не е ясна. Става дума за огромен обем от данни. Очакваме в края на лятото или есента да е готов този мащабен анализ"