Министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на НЕК инж. Мартин Георгиев посетиха ходрокаскадата "Белмекен-Сестримо-Чаира".

В ПАВЕЦ "Чаира", която в момента не работи, Христов се запозна с процеса на рехабилитация на съоръженията на централата, както и с проблемите, довели до нейното спиране.

Той подчерта, че централата има изключително важна роля за балансирането на електроенергийната система на страната, като по този начин се обезпечава стабилността на електроенергийната система на България и региона.

Удвоява се мощността на ПАВЕЦ "Чаира"

Удвоява се мощността на ПАВЕЦ "Чаира"

Така мощността ще може да балансира потреблението на ел енергия

Затова е важно да се направи всичко възможно централата да заработи отново, изтъкна Христов.

По негови думи до края на годината трябва е ясно бъдещето на ПАВЕЦ "Чаира", като то е важно не само за България, но и за региона. От месеци се водят няколко паралелни разследвания, които трябва да установят причините за аварията там.

Изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев обясни, че вече е взета проба от метала, която ще бъде изследвана. В началото на декември трябва да са ясни резултатите за неговите свойства, а оттам и стъпките, които трябва да се предприемат за усилване, ако такова е възможно.

Кирил Петков иска пълна проверка след аварията в "Чаира"

Кирил Петков иска пълна проверка след аварията в "Чаира"

Договорът за ремонта на турбините е от 2017 г.