"Ще изпълня задълженията си по Конституция и съм го направил. Дал съм своите предложения за издаване на указ, повече по въпроса няма какво да кажа. Сега на ход е президентът Радев."

Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от БНТ, във връзка с предложенията за смяна на вътрешния министър Стефан Димитров със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов и на земеделския министър Кирил Вътев с изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" Георги Тахов. Главчев е в Брюксел за участие в извънредното заседание на Европейския съвет, на което трябва да бъдат обсъдени новия пакт за европейската конкурентоспособност, отношенията ЕС - Турция, ситуацията в Украйна и в Близкия изток.

Министър-председателят призова държавния глава и той да си изпълни задълженията по Конституция.

Той заяви, че предложенията за смяна на министри са изцяло негови, въпреки стечението на обстоятелствата, че в същата насока е имало и "призиви от партийни събрания". Главчев добави, че те са следствие от разговорите, които е провел, и това не било трудно да се провери. "Закъснението в 10 часа вечерта при първото ми предложение, се дължеше на това, че изчаквах комуникация с президента, защото аз смятах, че така е коректно", посочи той.

Радев против Даниел Митов за Външно и не разбира уволнението на Вътев

Радев против Даниел Митов за Външно и не разбира уволнението на Вътев

Кани в петък Димитър Главчев да си поговорят

Служебният премиер каза още, че президентът е запознат и с двете промени и очаква той да направи своята стъпка по Конституция. "България не може да бъде в режим на изчакване, до два месеца изборите са на вратата, външно министерство има много сериозна роля при организирането на изборите", коментира той.

Главчев обясни, че няма доверие на двамата министри, които е предложил за смяна, тъй като не можели да работят на оборотите, на които искал той. "Това се отнася за всички министри - искам непрекъсната комуникация и бързи решения, нямаме решения за изчакване", отбеляза министър-председателят. Той увери, че който и да се изкаже на което и да било партийно събрание, това не би му оказало никакво влияние.

"По всякакви въпроси съм готов да продължа комуникацията си с президента Радев по въпроси, които се отнасят до доброто бъдеще на българските граждани. Няма да се отклоним от европейския път.", заяви също Димитър Главчев.