Изрична забрана дете до 8 години да се оставя без надзор е записана в проекта за нов Закон за закрила на детето, представен от заместник-министъра на труда и социалната политика Валентина Симеонова и председателя на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани.

Авторите на законопроекта са се вслушали в някои критики и са намалили глобата за родител, оставил без надзор или достатъчна грижа дете до 12 години, с което се създава опасност за физическото, психическото и нравственото му развитие.

В проекта е записана глоба от 200 до 500 лв. за първо нарушение и до 1000 лв. за второ. Сега наказанието е 1000 до 2000 лв. за първо и до 5000 лв. за второ нарушение, което е непосилно за по-голяма част от родителите.

Остава наказанието за продажба на алкохол и тютюн на деца от 2000 до 4000 лв., като още при второ нарушение следва временно спиране на дейността на обекта.

Ако в заведение бъде пуснато дете без придружител нощем между 22 и 6 ч., санкцията е от 2000 до 5000 лв. и от 5000 до 8000 лв. при рецидив.

При осиновяване максималната разлика във възрастта между родителя и детето ще е 50 години, пише още в проекта на нов закон. Настаняването в институции ще бъде забранено, ако детето няма навършени 3 години.

Родители няма да могат да дават децата си за отглеждане в специализирани заведения за повече от 2 години, се казва в закона и се описват случаите, в които това може да стане по изключение.

Освен това новият закон определя и какви помощи могат да получават родителите. Предвиждат се регламенти за осиновяване на деца със специфични проблеми, които са навършили 7 години, а за деца с увреждания родителите ще получават повече помощи.

При раждане към еднократната помощ, която се дава за всяко дете, държавата ще осигурява и допълнително финансиране от минимум 500 лв. Месечните помощи за такива деца вече ще се дават до навършването на 3 вместо до 2 години. Родителите ще могат да получават пари и за отглеждането на деца от 5 до 7-годишна възраст единствено ако те посещават предучилищни групи.

За децата, които са завършили училище, но нямат 18 години, родителите ще продължават да получават пари за отглеждането им. За да получават надбавки за отглеждането, родителите трябва да удостоверят, че детето има всички имунизации и профилактични прегледи.

Проектът на закон включва и възможност за ранна диагностика на генетични заболявания. Министерството на здравеопазването ще трябва да осигурява ранна диагностика на такива заболявания извън обхвата на изследванията, които се плащат от задължителните осигуровки.

В закона ще бъде записано, че изследванията ще се правят на бременни жени, както и за бащи, които носят генетично заложен риск от създаване на дете с увреждане или заболяване. Преди процедури "ин витро" ще има възможност да се правят тестове за оценяване на генетичния риск на биологичните родители, се казва в документа.

Критерии за определяне на най-добрия интерес на детето ще трябва да съблюдават при работата си съдии и социални работници при решаване на съдбата на едно дете, предвижда още новият закон.

В текста на документа е записано и регламентирано правото на деца, навършили 14 години да могат да ползват лична защита в съда, за да защитават интересите си. Законът урежда и правото на децата да се сдружават.

Изцяло нов ще бъде подхода при издирването на изчезнало дете, като в полицията се действа с нов координационен модел, съвместно с психолози, социални работници и прокурори.

В МВР пък се предвижда да бъде въведен и списък на децата сексуални насилници над техни връстници с цел да бъде предотвратено допускането им до работа с други деца.

За първи път на високо ниво се извежда подкрепата за семействата и според философията на новия закон основна е подкрепата за семействата и насърчаването на родителите, обясни Надя Шабани.

В законопроекта за нов закон се регламентират начините на осиновяване на дете, забранява се публичното оповестяване на името на дете, станало жертва на сексуално насилие.

В проекта за закон е записано и как трябва да се съобщава на родители, че детето им е родено с увреждания и по какъв начин съдът трябва да решава дела, съобразно най-добрия интерес за детето.

Сегашният Закон за закрила на детето се отнася преди всичко до децата, застрашени или изпаднали в риск, уточни зам.-министър Валентина Симеонова и посочи, че има ясна необходимост от стриктното спазване на правата на всички деца у нас, което може да се постигне с нов подход, за да се задоволят потребностите на децата и техните родители.

Законопроектът съдържа над 200 текста, разположени в 13 глави. В документа е интегрирана правна материя от Семейния кодекс, Закона за закрила на детето, Закона за семейни помощи за деца и други.

Проектът се предлага за обществено обсъждане и се предвижда документът да влезе в сила от 2013 г., за да има възможност да се чуят мненията не само на професионалистите, но и на най-широк кръг заинтересовани от неговото прилагане.