След проверка "проект по проект" с 15 фирми е намалял списъкът на ОЛАФ за тези, които ще трябва да връщат пари по програмата САПАРД.

Освен това е извоюван гратисен период от 3 месеца, в който прокуратурата трябва да провери останалите проекти поотделно, а за установено некоректните и тези с нарушения срокът за връщане на парите ще бъде 2 години.

Това обяви като успех и краен резултат от преговорите с проверяващите от ЕК новият министър на земеделието Мирослав Найденов.

В студиото на БиТиВи той коментира последната скандална проверка и констатация на контролните органи на Европейския съюз, от която се оказа, че 98 фирми ще трябва да връщат близо 65 милиона евро получени по САПАРД.

Сега сумата вече е 50 милиона, прокуратурата има три месеца, а след това държавата ще има срок от 2 години, за да събере вземанията", обясни Найденов като допълни, че България ще изпълни изискванията на европейския регламент.

Земеделският министър каза, че още от есента на миналата година между български представители и европейските контролни органи са се водили разговори, но това е ставало на тъмно.

Припомняме и шефката на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева вчера изрази учудването си защо тези неща не са били обявени още от предишния кабинет.
Бившият вицепремиер Плугчиева също коментира случая, но без да засегне въпроса, че това положение се е знаело още преди месеци.

Очаквам арести по високите етажи в земеделското министерство, обяви новият министър.
                                 Още...

„Всичко е ставало така, дори и самите стопани не са знаели, че ги разследват, затова и евроекспертите дойдоха буквално на втория ден от новия мандат. Това се е знаело от много месеци", каза Найденов.

Той обясни, че действително има нарушения при изпълнението на проектите и то те са по една и съща схема, откроена още при аферата Николов - Стойков.

Тази афера е отключила разследването и по отношение на тези", посочи министърът и предупреди, че е много вероятно аналогични проверки да бъдат направени и в сферата на млекопреработването.

И в момента между тези 98 фирми има две, които са млекопреработващи, посочи Найденов. Измамната схема не е много сложна по думите му - прилагане на оферта със завишени цени и други две фиктивни оферти, също със завишени цени.

„Прокуратурите и в други държави работят по тези проверки, тъй като това е трансгранична мрежа - правен е внос на машини", каза още министър Найденов.

Самите стопани в повечето случаи обаче не са били наясно какво се върши точно, тъй като са наемали консултанти за писането на самия европейски проект.

„Интересът на коректните бенефициенти ще бъде защитен, работим за това, правим възможното и невъзможното за това", увери Мирослав Найденов.