"Категорично не споделям мнението, че сме изправени пред бедствена ситуация заради сушата в страната", заяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил на среща с зърнопроизводители в Добруджанския земеделски институт.

Има точно определени параметри за обявяване на бедствено положение и един от тях е да има пряка опасност за живота и за здравето на населението.

Абсолютно нелепо е да се говори за зърнена криза в условията на членство на България в ЕС и да се нагнетява напрежение, допълни Нихат Кабил, цитиран от БНР.

По думите му ситуацията в земеделския отрасъл е тежка, но изход от нея трябва да се търси с икономически мерки.
Нихат Кабил коментира, че е възможно Добруджанският земеделски институт да бъде подкрепен от държавата, за да не бъде прекъснато производството на така наречените базисни и предбазисни семена пшеница.

Министърът припомни, че е предприел стъпки за уведомяване на ЕК за ситуацията в българското земеделие. Така, ако евентуално се стигне до държавна подкрепа за земеделските производители предвид сушата, на страната няма да бъдат наложени санкции за нерегламентирана помощ.

Припомняме, на 14 април земеделци от цялата страна проведоха предупредителни протестни действия. Те посикаха да бъде обявено бедствено положение, поради продължаващата суша.