Сътрудничеството между България и Сърбия в областта на земеделието има сериозна основа за развитие в отделните сектори, заяви министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил.

Според него е необходимо селскостопанският потенциал на двете държави да се използва в максимална степен, защото е ресурс с перспектива за сериозен бизнес. Той посочи, че за първите девет месеца на 2006 г. България е формирала положително салдо в търговията със селскостопански стоки със Сърбия, а българските търговски предприятия на територията на Република Сърбия вече са над сто.

Кабил присъства на финализирането на сделката за покупка на мажоритарен дял акции на българската верига супермаркети „Пикадили" от страна на сръбския холдинг „Делта".

Благодарение на проекта през следващите три години в страната ни ще се изградят 20 супермаркета на стойност 70 млн. евро и ще се открият нови 2000 работни места.

„Вярвам, че българският потребител ще има възможност да пазарува в модерна верига от магазини, където ще има богат избор от висококачествени стоки", каза министърът на земеделието.