До 4 септември, всички желаещи кандидат-купувачи за ТЕЦ Русе-Запад, могат да закупят тръжна документация, гласи съобщение от сайта на Агенцията за приватизация.

Цената на документацията е 1000 лв.

Началната тръжна цена за участие в приватизационната процедура е 3.3 млн. лв, като самият търг с явно наддаване е насрочен за 11 септември от 14:00 ч. в сградата на Агенцията за приватизация.

Стъпката за наддаване при участието в търга е 300 хил. лв.

ТЕЦ "Русе Запад" е предназначена за комбинирано производство на електро и топлоенергия, като през 1989 г. централата е напълно модернизирана и преминава на основно гориво - природен газ.
В момента ТЕЦ-а работи предимно като отоплителна централа, чиято обща топлинна мощност е 41 MW.

В активите на ТЕЦ "Русе Запад" е включен топлопровода Западна промишлена магистрала, чрез който се доставя прегрята пара. Топлоелектрическата централа разполага също и с 10 вида парапроводи.

Производството на топлоенергия от ТЕЦ-а има местно значение, като се задоволяват потребностите главно на Западната промишлена зона.
Високата стойност на използваното гориво, както и малкия брой потребители в района, които се ползват от услугите, обуславят отрицателния финансов резултат от дейността.

Основните потребители на топлоенергията са стопански и бюджетни потребители, сред които по-крупни потребители на промишлена пара са „Приста ойл", „Фазан" ЕАД и ЕТ „Топ мен".