Ръководството на „Челопеч Майнинг" ЕАД изпрати официална покана до евродепутатите от Комисията по петиции в Европейския парламент да посетят в удобен за тях момент действащата златна мина в Челопеч.

Поканата е във връзка с отминалото посещение на членове на делегацията в България и техни изявления относно състоянието на хвостохранилището в Челопеч.

Според ръководството на мината описанието, което евродепутатите Дейвид Хамърщайн и Кати Синод са дали на пресконференцията си в София вчера, не съответства на параметрите на хвостохранилището, което се използва от „Челопеч Майнинг" ЕАД.

Според ръководството на златната мина на евродепутатите манипулативно е било показано старо хвостохранилище, което е било представено като обект на „Челопеч Майнинг" ЕАД.

От компанията обясняват подозренията си с факта, че никой от персонала на „Челопеч Майнинг" ЕАД, обслужващ 24 часа съоръжението, няма и не е подавал сведения за посещение на външни лица в хвостохранилището на мината.

В същото време, описанието, което евродепутатите са споделили като впечатление от хвостохранилището на златната мина може да съвпада със състоянието и вида на всяко едно старо хвостохранилище, каквито има в близост до Челопеч, и които не се управляват от компанията и не са нейна собственост.

Опазването на околната среда е приоритет на „Челопеч Майнниг" ЕАД, заявяват от ръководстворо. Компанията работи в пълно съответствие с българското и европейското законодателство и оценява високо усилията на представителите на ЕП да определят точно нередностите, които се нуждаят от бързо подобряване.

„Челопеч Майнинг" ЕАД ще продължи да работи като стриктно се придържа към маждународните екологични стандарти. Компанията разполага с документация от изчерпателен мониторинг и проучвания на хвостохранилището на мината, които е готова да предостави на всички заинтересовани.