Европейската комисия е единственият орган, който може да каже дали държавната помощ към т. нар. "американски" централи е неправомерна.
Това напомни пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след днешното открито заседание на регулатора.

Припомняме, работодателите сигнализираха и се обърнаха към ЕК за това, че държавата плаща на ТЕЦ "Марица 1" и ТЕЦ "Марица 3" неправомерно пари, които се отразяват на цената на тока за индустрията ни. Друг мотив на бизнеса е фактът, че няма нито една европейска директива, която да позволява държавата да оказва помощ на централи на въглища.

Във вторник от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) отидоха "на крака" в председателството на ЕК у нас, за да разберат какво се случва с подадените жалби.

"Очакваме окончателното решение на ЕК, която е единственият орган, който може да се произнесе", изтъкна председателят на енергийния регулатор.

И този път Иванов припомни, че въпросът с "американските" централи, техните договори и евентуални промени не касае КЕВР.
"Всяка промяна в договорите ще бъде коректно отразена от нас в цените", обеща все пак Иван Иванов.

По отношение на другия "горещ" за работодателите въпрос, а именно цената на електроенергията за индустрията, шефът на регулатора посочи, че КЕВР работи непрекъснато, експерти правят разчети и съвсем скоро ще се произнесе дали може да има промяна на цената на тока за бизнеса от края на октомври.

Отново при определянето на цените на тока за следващия регулаторен период ще стане ясно дали оспорваната такса "задължение към обществото" за индустрията може да намалее.
"Когато настъпят промени, има разкрити други резерви, ще има промяна и в новия ценови период", обеща Иванов.