Китай, който е най-големият купувач на соя в света, замрази покупките на суровината от САЩ, тъй като конфликтът между двете страни стигна връхна точка, а това направи тарифите непоносимо високи.

Купувачите на соя в азиатската държава не са получили заповед да продължат да се снабдяват със соя от търговския конкурент САЩ. Не се и очаква доставките да започнат скоро, тъй като преговорите между страните не водят до консенсус, пише Bloomberg. Засега обаче Китай не възнамерява да откаже направените преди конфликта поръчки на соя от Щатите.

Последствията от търговската война ескалираха по-рано този месец, когато американският президент Доналд Тръмп увеличи тарифите до 200 милиона долара за внасянето на китайски стоки. Този ход от своя страна накара Пекин да отвърне с повишаване на митата за американски продукти.

Как и кога може да се реши търговската война между САЩ и Китай?

Как и кога може да се реши търговската война между САЩ и Китай?

Няколко гледни точки

Президентите на двете страни ще се видят лично на Среща на върха на Г-20 в края на юни, когато се очаква те да постигнат евентуална сделка.

Китай е купил 13 милиона тона соя от САЩ, след като страните постигнаха примирие през декември. Тогава имаше изгледи, че търговските отношения между двете икономики ще запазят добрия си тон.

Докато през февруари Китай е потвърдила купуването на още 10 милиона тона соя, сега покупките са спрени. По данни от американското министерство на земеделието азиатската държава трябва да получи още 7 милиона тона соево зърно от заявените поръчки по-рано.